Čínský disident byl za báseň odsouzen k sedmi letům

Kultura ČTK Kultura, ČTK
10. 2. 2012 13:03
Nastal čas. Nohy máte, vyzýval básník Ču Jü-fu
Foto: Aktuálně.cz

Peking - K sedmi letům vězení byl v v Číně odsouzen disidentský spisovatel Ču Jü-fu. Prý svou básní nedovoleně vyzýval občany, aby vyšli demonstrovat na náměstí.

Rozsudek nad básníkem vynesl soud ve východočínském městě Chang-čou v přítomnosti bývalé manželky disidenta a jeho syna, uvedla organizace Čínští obhájci lidských práv. 

Devětapadesátiletý Ču patří do skupiny spisovatelů a intelektuálů, kteří se stali terčem pronásledování ze strany čínských úřadů snažících se předejít nepokojům inspirovaným arabským jarem. 

Obhájce poety Ču Jü-fua již dříve řekl, že prokuratura při procesu citovala jako důkaz báseň nazvanou Nastal čas, jejíž úryvky kolovaly na internetu.

"Nastal čas, Číňané! Náměstí patří všem. Nohy máte. Použijte je a vyjděte na náměstí, abyste dali najevo svou volbu," píše se v básni. 

Čínský disident Čchen Si
Čínský disident Čchen Si | Foto: ČT 24

Ču, který byl v minulosti již dvakrát vězněn, poslal přátelům své dílo po internetu počátkem loňského roku, kdy se na webu objevila řada výzev, aby byly v Číně zorganizovány podobné demonstrace, jaké svrhly vlády v Severní Africe a na Blízkém východě. V březnu pak policie spisovatele zatkla. 

Podle prokuratury bylo účelem díla přesvědčit občany k uspořádání protivládních protestů. Ču podobná obvinění odmítl a popřel, že by báseň publikoval na veřejném internetovém fóru. Prý ji pouze rozeslal přátelům. 

Tvrdý rozsudek přichází krátce před chystanou americkou návštěvou čínského viceprezidenta Si Ťin-pchinga, který se podle očekávání stane budoucím čínským prezidentem. Během své cesty do USA se Si s největší pravděpodobností nevyhne otázkám týkajícím se dodržování lidských práv v Číně. 

Za posledních několik měsíců dostali devíti a desetileté tresty odnětí svobody další tři čínští disidenti. Desetiletý trest vyměřil v lednu soud za rozvracení státu spisovateli Li Tchieovi, který ve svých esejích apeloval na Číňany, aby bránili svá práva.

Ke stejně dlouhému trestu byl za výzvy k převratu o tři týdny dřív odsouzen disident Čchen Si, v prosinci poslal soud do vězení na devět let z téhož důvodu Čchen Weje z provincie S'-čchuan.

 

Právě se děje

Další zprávy