Čínské produkci vévodí film o slepeckém masážním salonu

pef
25. 11. 2014 18:34
Na festrivalu na Tchaj-wanu posbíral šest Zlatých koní snímek režiséra Lou Ye, který letos soutěžil i na Berlinale.
Masáž naslepo (Blind Massage).
Masáž naslepo (Blind Massage). | Foto: Berlinale

Tchaj-wan - O víkendu byly na Tchaj-wanu uděleny jedenapadesáté ceny Zlatý kůň, které uděluje jeden ze čtyř velkých festivalů filmů natočených v čínštině.

Hned šest Zlatých koní si odnesl čínsko-francouzský snímek 推拿 (Masáž naslepo; Blind Massage) od kontroverzního režiséra z pevninské Číny Lou Ye (娄烨), který adaptoval románovou předlohu, pojednávajícího o životě pracovníků slepeckého masážního salónu v Nan-ťingu. A režisér skutečně pracoval s nevidomými herci. Snímek letos uspěl i na festivalu v Berlíně, kde sahal po Zlatém medvědovi a nakonec si odvezl Stříbrnou trofej za mimořádné umělecké ztvárnění, když nejvyšší cenu musel přenechat Diao Yinanovi za titul Černé uhlí, tenký led.

Zlatý kůň za nejlepší režii putoval ovšem do Hongkongu, odkud si pro něj přijela herečka, režisérka, producentka a scénáristka čínsko-japonského původu Ann Hui (許鞍華) za film Zlatý věk o básnířce Xiao Hong, odehrávající se ve třicátých letech dvacátého století.

Tři Zlaté koně za hlavní mužský herecký výkon a režijní debut si odvezl pevninský herec a režisér Chen Jianbin (陳建斌), dva za film 一个勺子(Naběračka; A Fool), který pojednává o čínském farmáři, jenž si k sobě domů vezme bezdomovce. Třetího Koně získal Chen za vedlejší roli v tchajwanském military-dramatu Uprostřed vojenského ráje (Paradise in Service), pojednávající o mladíkovi, který nastoupí do armády v době vojenského napětí mezi Čínou a Tchaj-wanem v šedesátých letech.

Jak už název napovídá, politickému tématu byl věnován také film 行動代號:孫中山 (Pohyblivý kód: Sunjatsen; Meeting Dr Sun), který byl oceněn za nejlepší původní scénář.

Dokonce v osmi kategoriích, ovšem bez zisku jediné z nich, byl nominován již na začátku zmíněný thriller pevninského režiséra Diao Yinana Černé uhlí, tenký led, který letos získal Zlatého medvěda na Berlinale. Možná diváky, kteří film viděli i na karlovarském festivalu, překvapí, že v originále se jmenuje 白日焰火, což lze asi nejlépe přeložit jako Ohňostroj jasného slunce.

Z 364 přihlášených filmů bylo na ocenění nominováno 38, v Sunjatsenově tchajpejském památníku bylo letos uděleno 21 cen.

 

Právě se děje

Další zprávy