CineStar počká, až bude smět prodávat občerstvení. Malá kina už mají program

ČTK Kultura ČTK, Kultura
15. 5. 2021 17:00
Pokud od pondělí 24. května budou smět otevřít kina, distribuční společnost Aerofilms v nich začne promítat režijní debut herce Vigga Mortensena nazvaný Ještě máme čas. Znovuotevření biografů, o němž má toto pondělí 17. května rozhodnout vláda, naopak nevyužije síť multikin CineStar.
Pražské kino Světozor je součástí sítě Aerofilms.
Pražské kino Světozor je součástí sítě Aerofilms. | Foto: Alex Timpau

K možnému otevření se zatím nevyjádřila konkurenční Cinema City. Multiplexy, které kvůli pandemii vykázaly stamilionové ztráty, nechtějí znovu promítat bez možnosti prodávat občerstvení, což pro ně znamená výrazný finanční efekt. Biografy jsou zavřené od poloviny loňského října.

Podle návrhu pro obnovení kulturního života by od 24. května mohla být maximální vnitřní kapacita pro návštěvníky 500 osob, které mají buď antigenní test ne starší než 72 hodin, nebo negativní PCR test ne starší než sedm dní, či jsou 14 dní od ukončeného očkování, případně jsou do 90 dní od prodělání onemocnění covid-19.

Problémem je uvažovaný zákaz prodeje občerstvení. "CineStar neotevře," říká jeho ředitel Jan Bradáč. "A pokud je mi známo, tak žádná multikina. Za těchto podmínek se otevřít nedá. Omezení sálu je jedna věc, ale zásadní problém je nemožnost konzumace a selekce diváků podle toho, kdo má test, očkování nebo je po nákaze," doplňuje.

Společnost Aerofilms, do jejíž sítě patří pražská kina Světozor, Aero a Bio Oko, královéhradecký Bio Central nebo brněnská Scala, hned v prvním týdnu po případném znovuotevření kin uvede režijní debut Vigga Mortensena nazvaný Ještě máme čas. Dvaašedesátiletý Američan, který proslul rolí Aragorna v trilogii Pán prstenů, snímek natočil o svém dětství i dospívání a sám v něm účinkuje.

Na plátna se dostane také film Služebníci, vítěz hlavní soutěže loňského Febiofestu. V předpremiéře bude v kinech na omezenou dobu uveden Smolný pich aneb Pitomý porno od jednoho z nejvýraznějších evropských režisérů současnosti Radu Judeho. Tento snímek získal Zlatého medvěda na festivalu v Berlíně.

Na léto pak Aerofilms chystají francouzskou komedii Přípitek. "Diváci mají filmy rádi stejně jako my. Rozhodli jsme se proto na nic nečekat a do kin uvést rovnou ty největší festivalové a herecké kalibry. Věříme, že diváci návrat do kin i přes trochu nepohodlí ocení a společně s námi se vydají za zážitky, které může zprostředkovat pouze plátno," říká ředitel Aerofilms Ivo Andrle.

Režijní debut Vigga Mortensena nazvaný Ještě máme čas získal cenu na festivalu v San Sebastiánu, na další byl nominován v Torontu. | Video: Aerofilms

Jeho firma v průběhu léta začne promítat také český dokument Svéráz českého rybolovu představující partu dobrosrdečných rybářů z Moravy, nebo vizionářský film Gunda od Viktora Kossakovského. Divákům ukáže, že zvířata mohou mít podobné emoce jako lidé.

Na červen jsou zatím stále nahlášeny i premiéry od dalších společností. Patří mezi ně uvedení očekávaného snímku Prvok, Šampón, Tečka a Karel, který podle své stejnojmenné knižní předlohy natočil režisér Patrik Hartl. V hlavních rolích se představí Martin Pechlát, David Švehlík, Hynek Čermák a Martin Hofmann.

Do kin se dále chystá poetický francouzský film Na palubu!, americký horor Spirála strachu: Saw pokračuje nebo dvojice rodinných animovaných snímků Červený střevíček a 7 statečných a Divoký Spirit.

Podle Unie filmových distributorů loni do kin kvůli pandemii koronaviru přišlo nejméně návštěvníků v české historii. Vstupenek se prodalo 6,38 milionu, tedy zhruba o dvě třetiny méně než o rok dřív. Téměř o dvě třetiny klesly tržby, bezmála o polovinu se snížil počet představení.

Provozovatelé českých biografů loni vykázali čisté tržby zhruba 906 milionů korun, což je meziroční pokles o víc než 65 procent.

Věřím, že se diváci vrátí do kin ještě před prázdninami, ale nic jiného než víra už nám nezbyla, říká šéf Falconu a sítě CineStar Jan Bradáč. | Video: Michael Rozsypal
 

Právě se děje

Další zprávy