Číňané už Matrix neuvidí. Keanu Reeves podpořil Tibet, cenzoři ho vyzmizíkovali

Reuters Kultura Reuters, Kultura
25. 3. 2022 18:54
Čínské streamovací platformy v čele s Tencent Video a iQiyi odstranily z nabídky filmy i seriály, v nichž účinkuje Keanu Reeves. Stalo se tak poté, co se sedmapadesátiletý kanadský herec zúčastnil koncertu na podporu Tibetu.
Keanu Reeves nedávno účinkoval ve čtvrtém díle sci-fi ságy The Matrix Resurrections, který ještě promítala čínská kina. Teď už herec pro tamní diváky neexistuje.
Keanu Reeves nedávno účinkoval ve čtvrtém díle sci-fi ságy The Matrix Resurrections, který ještě promítala čínská kina. Teď už herec pro tamní diváky neexistuje. | Foto: Warner Bros.

Agentura Reuters ověřila, že i sci-fi trilogie Matrix, akční série John Wick nebo filmy jako Nebezpečná rychlost a Lepší pozdě nežli později už na čínských platformách nejsou dostupné. Cenzoři je odstranili tento měsíc.

Na případ upozornil deník Los Angeles Times, podle nějž jen z Tencent Video zmizelo alespoň 19 snímků s Reevesem. Stejně tak byly vyřazeny z dalších tamních streamovacích platforem Youku, Migu Video, Bilibili či Xigua Video.

Cenzorům unikl pouze čtvrtý díl animované ságy Příběh hraček, kde Reeves v angličtině nadaboval kaskadéra Hopeláhopa. Ve chvíli, kdy se uživatelé dostanou k závěrečným titulkům, ale nově vidí jen seznam čínských dabérů, na žádnou zmínku o Reevesovi tak nenarazí, popisují Los Angeles Times.

Na čínské platformě WeChat lze sice stále ještě narazit na některý obsah související se ságou Matrix, po zadání Reevesova jména v angličtině i čínské transkripci Ťi-nu Li-wej-s’ už ale vyhledávač nic nenajde. "Omlouváme se, ale nebyly nalezeny žádné výsledky pro hledaný výraz ‚Keanu Reeves‘," hlásí iQiyi.

Firmy iQiyi a Tencent Holdings, které provozují služby Tencent Video a WeChat, se k případu nevyjádřily. Stejně tak zatím nereagoval Reevesův mluvčí.

Herec koncem ledna čelil silné kritice a výzvám k bojkotu na čínských sociálních sítích, když oznámil, že se 3. března zúčastní koncertu pořádaného Tibet Housem. Tato nezisková organizace byla založena v 60. letech minulého století na přání tibetského duchovního dalajlamy. Klade si za cíl uchovat kulturní dědictví země, kterou od roku 1950 okupuje Čína.

Tibet House má dnes pobočky v Indii, Japonsku, Mexiku, Německu a právě v USA, kde tamní odnož roku 1987 spoluzakládali herec Richard Gere nebo skladatel Philip Glass. Americká společnost každoročně připomíná osud Tibetu. Letošní, v pořadí již 35. benefiční koncert se kvůli pandemii v březnu konal jen virtuálně. Keanu Reeves na něm v newyorské Carnegie Hall přečetl báseň nazvanou Pohlaď mi ho (Pull My Daisy), kterou na přelomu 40. a 50. let minulého století napsali beatnici Allen Ginsberg, Jack Kerouac a Neal Cassady.

Právě v reakci na toto vystoupení nyní Reevesovy filmy a seriály zmizely z dosahu čínských uživatelů. "V Číně už je Keanu Reeves nejspíš kaput," shrnul deník Los Angeles.

Keanu Reeves se tak přidal k dalším západním hercům či zpěvákům, které Čína cenzuruje od chvíle, kdy přímo či nepřímo podpořili Tibet. Podobné zákazy se vztahují například na herce Richarda Gerea a Brada Pitta nebo zpěvačky Selenu Gomez a Lady Gaga. Další účastníci letošní benefice ve prospěch Tibetu jako hudebníci Philip Glass, Laurie Anderson, Patti Smith nebo zpěvák Iggy Pop ale zatím v Číně zakázaní nejsou, dodávají bez bližšího vysvětlení Los Angeles Times.

Služba Tencent Video začátkem letošního roku zcenzurovala také konec filmu Klub rváčů z roku 1999 tak, aby ideologicky konvenoval čínskému režimu. Po kritice místních uživatelů však videotéka 11 z původně 12 vystřižených minut vrátila, uvedl server Hollywood Reporter.

Všichni diktátoři světa, včetně Putina, reagují jenom na sílu. Zkouší, kam až mohou dojít. Jediné, co je bolí, je sáhnout jim na peníze. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy