Čína žije seriálem Ode to Joy. Reaguje na Sex ve městě a řeší sexualitu a třídní postavení

Kultura Kultura, AFP
8. 8. 2017 19:00
V Číně před dvěma měsíci doběhla druhá řada seriálu Ode to Joy, který vypráví o strastech a radostech pěti šanghajských žen. Seriál představuje čínskou odpověď na Sex ve městě. Svou otevřeností vyvolává v konzervativní zemi diskusi o postavení žen, sociálním statusu i o sexualitě. Třetí řada seriálu se chystá.
Jedna z hrdinek seriálu Ode to Joy.
Jedna z hrdinek seriálu Ode to Joy. | Foto: Ode to Joy

Čínský seriál Ode to Joy, který vznikl na základě knižní předlohy a má za sebou dvě série, se stal tamním celospolečenským tématem diskuse.

Příběhy pěti kamarádek ze stejného patra šanghajského domu pojmenovaného Ode to Joy se totiž věnuje tématům, která konzervativní Čína donedávna chápala jako tabu: sexu, rovnoprávnosti a také sociálnímu statusu.

O pořadu, jakési asijské variantě Sexu ve městě, se začalo psát v květnu. Tehdy média rozebírala scénu, v níž jedna z hrdinek v slzách mluvila o rozpadu vztahu poté, co její partner zjistil, že není panna.

"Téma, kterého byste si jinde ani nevšimli. Ovšem v Číně jde o velkou věc. Uhodilo to hřebíček na hlavičku. Jde o ostrou reflexi reality," řekl Feiluo, jeden z televizních bloggerů, agentuře AFP.

"Ode to Joy je o dvou věcech, které Číňany zajímají nejvíc: o lásce a sociálním statusu. I když máte někoho rád, musíte být ze stejné třídy. Jestliže dívka není panna, znamená to pro ni body dolů."

Hrdinky seriálu Ode to Joy.
Hrdinky seriálu Ode to Joy. | Foto: Ode to Joy

Seriál vysílá šanghajská Dragon TV a k dispozici je i on-line, seriál, jehož třetí řada se připravuje, tak patří k nejoblíbenějším v Číně.

Rovnoprávnost a ženská sexualita je v tradičně maskulinní Číně téma dlouhodobě, poměry se ale mění i zde. Zatímco ještě dívky narozené po roce 1980 měly první sex v průměru ve dvaadvaceti letech, ty, které se narodily po roce 1995, v průměru v necelých osmnácti.

"Už to není jen o tom, že žena se stará o muže a rodinu. Má také prostor pro vlastní realizaci," říkají scenáristé seriálu.

Třicetiletá divačka a žena v domácnosti Yan Chaowei tvrdí, že pořad vnímá jako formu úniku od běžných starostí. "Na čtyřicet minut nám to dává šanci uniknout z těžké každodenní reality," dodává s tím, že Čína se pomalu učí žít s myšlenkou multikulturalismu. Diskuse o "komplexu panenství" sem podle ní určitě patří.

 

Právě se děje

Další zprávy