Čína zakázala 2D Avatara. Připomíná vyhánění z domovů

Monika Horáková, moh
20. 1. 2010 11:00
Vzpomínky na přesídlování by mohly vyvolat násilí
Foto: Bontonfilm

Peking - Od následujícího víkendu nebudou téměř žádná čínská kina promítat v 2D kinech hojně navštěvovaný film Avatar. Důvodem jsou filmové scény, které by čínským divákům a divačkám mohly připomínat nucené opouštění jejich domovů. 

Avatar sice zmizí z 1600 2D kin, zůstane ale asi v devíti stovkách kinosálů s technologií 3D; odkud stejně jako jinde ve stětě plyne technologicky revolučnímu snímku většina zisků.

Avatar v Číně vydělal podle deníku The New York Times za první týden promítání 40 milionů dolarů. Lístky do kin prý nikdy nebyly v Číně tak drahé jako na film Jamese Camerona. Do 3D kin stojí oficiálně 11 dolarů, ale zmizely z pokladen už týdny před premiérou a na černém trhu se nyní prodávají až za čtyřnásobek.

Podle hongkongského deníku Apple Daily se čínským úřadům nelíbí, že návštěvníci a návštěvnice kin mohou při sleeování Avatara vzpomínat na nucené přesidlování za účelem modernizace země, např. stavby vodních přehrad. Takové vzpomínky by mohly vyvolávat mezi čínským obyvatelstvem násilí.   

Čtěte také:
Zlatý glóbus za nejlepší drama i režii získal Avatar
Producentský cech dal oscarový předvýběr.
Vyfoukne autorovi Avatara cenu exmanželka?

Umělecké ceny pro Avatara? Návrat do 30., 50. a 70. let

Rakouský deník Die Presse cituje blog, ve kterém jeho autor Han Han píše: "Pro diváky a divačky v jiných zemích je podobné vyhánění z domovů naprosto nepředstavitelné. Mohou si myslet, že něco podobného se může stát pouze na úplně na jiné planetě, nebo maximálně v Číně."

"Všechny násilné přesuny čínských starousedlíků z nás činí jediné pozemšťany, kteří mohou porozumět bolesti kmene Na'vi," uvedla ve svém sloupku na internetových stránkách deníku China Daily novinářka Chuang Chun.

Peníze za předplacené vstupenky musí kina vyplatit zpět. Místo Avatara bude od soboty v "normálních sálech" promítán čínský snímek Konfucius, ve ve kterém filozofa ztvárnil populární hongkongský herec Chow Yun-fat.

Paradoxem je, že že Avatar mizí z kin, kde vyhánění není videlné tak "plasticky". To spolu s nasazením Konfucia potvrzuje, že za stažením Avatara v zemi "státního kapitalismu" nejsou jen čistě politické důvody, ale zároveň podpora místní kinematografie.

Pokud by byl Avatar pro režim natolik nebezpečný, Čína by zřejmě neváhala zakázat ho úplně. Domácí "ideologicky neškodné" 3D filmy ale zatím nemá, takže v sálech s touto technologií Avatar zůstává.

Čínské úřady sledují zahraniční filmovou produkci dlouhodobě. V roce 1997 se na černé listině celkem logicky ocitl snímek Sedm let v Tibetu. V posledních letech zakázaly také například filmy Borat a Piráti z Karibiku.

Cameron při propagaci Avatar vyzval čínskou vládu, aby promítací limity na zhraniční snímky zrušila: podle něj naopak příliv "západních filmů" stimuluje tamní ekonomiku a zvýší se výstavba kin.

 

Právě se děje

Další zprávy