Čína nepustí Skrytou identitu do kin

mor
18. 1. 2007 10:30
Peking - Čínští cenzoři opět zasáhli. Tentokrát do kin nepustí na Zlatých Glóbech oceněný thriller Skrytá identita.
Jack Nicholson ve filmu Skrytá identita
Jack Nicholson ve filmu Skrytá identita | Foto: Warner Bros

Kriminální drama si v pondělí odneslo z Beverly Hills Zlatý Glóbus za režii a připisují se mu i velké šance na Oscarech. Diváci v Číně herecké výkony Jacka Nicholsona, Leonarda DiCapria a Matta Damona dirigovaného Martinem Scorsesem ovšem neocení.

"Už neexistuje možnost, jak by se Skrytá identita mohla dostat do čínských kin," řekl agentuře Reuters zdroj blízký vládě. A přidal i důvod: "Autoři ze Spojených států odmítli odstranit anebo změnit pasáž, v níž je vylíčen záměr Pekingu zakoupit sofistikované vojenské systémy."

Podle ochránců morálky čínského lidu by zápletka nejspíš mohla u tamní divácké obce způsobit jakýsi blíže nepopsaný šok.

Zástupci distribuční společnosti Media Asia se sídlem v Hong Kongu potvrdili, že ačkoliv vlastní práva na promítání Skryté identity na čínském území, do kin snímek kvůli zákazu pustit nemohou.

"Cenzoři nemohou pochopit, proč je do machinací zatahována Čína. Ve filmu prý může být cokoliv o Iráku, o Iránu nebo další podobné zemi. Není ale jediný důvod, proč vytvářet zrovna negativní obraz Číny," dodal zdroj, který si přál zůstat v anonymitě, protože nemá oprávnění podávat informace médiím ze zahraničí.

Bez zajímavosti není, že Skrytá identita je hollywoodský remake snímku Infernal Affairs, který byl ve své době třeba v Hong Kongu velkým hitem. Stejně jako to, že Scorsese je autorem snímku Knudun, který nebyl v Číně nijak vstřícný, a že podporuje kampaň za svobodný Tibet.

Skrytá identita: Matt Damon s režisérem Martinem Scorsesem
Skrytá identita: Matt Damon s režisérem Martinem Scorsesem | Foto: Warner Bros

Cenzurní zásahy čínského ministra kultury a jeho pomocníků nejsou neobvyklé a nevztahují se jen na film. Loni v říjnu musel po zásahu cenzury kupříkaldu rapper Jay-Z odložit koncert v Šanghaji. "Musíme ochránit naši hiphopovou scénu před vším, co je tak nechutné," vyjádřil se tehdy čínský ministr.

Bez povšimnutí a zásahů čínských strážců morálky se neobešel ani koncert Rolling Stones. Aby Stouni mohli zahrát, museli ze svého repertoáru vynechat skladby se silným erotickým podtextem.

 

Právě se děje

Další zprávy