Chytilová se vrací s milionářem Polívkou

Jitka Gráfová
13. 7. 2006 10:00
Praha - Psycholožka řeší problémy ostatních, až ji to nakonec semele. Věra Chytilová poprvé představila svůj nový film Hezké chvilky bez záruky. Uvnitř: FOTOGALERIE
Foto z filmu Hezké chvilky bez záruky
Foto z filmu Hezké chvilky bez záruky | Foto: Produkce filmu

Hlavní hrdinka Hana v podání Jany Janěkové je psycholožka a přicházejí za ní lidé s nejrůznějšími příběhy - někdy tragickými, někdy komickými.

Bolek Polívka je nešťastný milionář Dub, který "je podobný Polívkovi". Davida Vávru trápí deprese, umělkyni Báru Hrzánovou zase opustil manžel. Poněkud drsné jsou příběhy o domácím násilí či pedofilovi.

Velký prostor tu dostala Jana Krausová, která řeší komunikační problémy se svým svérázným synem, jehož ztvárnil její potomek David Kraus, který vytvořil i hudbu k filmu. Ti všichni budou v kinech k vidění od 21. září. A s nimi Igor Chmela, Magdaléna Sidonová, Ivan Vyskočil nebo Oldřich Vlach. Za kameru se postavil Martin Štrba.

Autorka scénáře Kateřina Irmanovová vycházela ze zkušeností své psychologické praxe, příběhy pak spolu s režisérkou Věrou Chytilovou modifikovaly.

"Nejprve to vypadalo, že to bude televizní seriál - příběhy psycholožky. Ale postupně jsme od toho odstoupily. Uvědomila jsem si, že nechci dělat nekonečný seriál, ale že mě na tom zajímá střet osudů, které se setkávají u psycholožky, a na ni to má vliv. A tak jsme dospěly k celovečernímu filmu," říká režisérka a spoluscenáristka Chytilová.

Janu Krausovou nebo Jiřího Ornesta navrhla obsadit Irmanovová. "Kateřina si mě vytipovala a přišly se na mě s Věrou podívat do divadla, kde jsem hrála trochu agresivní ženu," říká Krausová.

Foto z filmu Hezké chvilky bez záruky
Foto z filmu Hezké chvilky bez záruky | Foto: Produkce filmu

Sama Irmanovová si ve filmu zahrála Rusku, na níž její manžel notoricky žárlí. "Věra chtěla, abych tam hrála v každém případě, a tak jsem si tuhle postavu vymyslela. Protože ale nejsem herečka a neumím hrát, tak se mi zdálo dobré, že mluvím rusky. Ruština je můj rodný jazyk a já se v něm cítím nejlépe."

Psycholožka Hana žije kromě příběhů jiných ten svůj - v něčem tak podobný osudům jejích klientů. Její představitelka Jana Janěková si spolupráci s Věrou Chytilovou pochvalovala.

"Specifika spolupráce s ní tkví v tom, že musíte být silný jedinec. Být stále ve střehu, přinášet nápady, přizpůsobovat naprosto čemukoliv, nebát se, být autentický, a přitom vysoce profesionální, připravený a mít výdrž hladového vlka," říká.

Foto z filmu Hezké chvilky bez záruky
Foto z filmu Hezké chvilky bez záruky | Foto: Produkce filmu

Pro Chytilovou je tvorba pátrání a hledání smyslu, smyslu toho, co děláme, a proč to děláme zrovna tak. "Nemám ráda předem dané věci. V průběhu vás inspirují různé věci, lidé, každý člověk se mění. Mám také ráda chyby, jsou velmi inspirující," říká režisérka, která hraný film natočila naposledy před pěti lety - Vyhnání z ráje.

 

Právě se děje

Další zprávy