Chytilová: Jak to semele psycholožku

ČTK, Hej
11. 4. 2006 10:00
Praha - Věra Chytilová právě dokončuje nový film Hezké chvilky bez záruky. Premiéra se chystá na podzim.

Hraný film natočila Chytilová naposledy před pěti lety, bylo jím Vyhnání z ráje. Mezitím nicméně stihla celovečerní dokument Pátrání po Ester věnovaný Ester Krumbachové.

Novým snímkem se Chytilová  vrací ke svému oblíbenému žánru společensko-kritické komedie, jakými byly její starší filmy Hra o jablko, Panelstory a Kalamita - či o Dědictví aneb Kurvahošigutntag či Pasti pasti pastičky z let devadesátých.

"Je to koncentrovaný příběh kolem psycholožky, u níž se sbíhají různé traumatologické historky nebo stavy jejích klientů. A ji to tak trošičku semele," říká sama režisérka.

Hezké chvilky bez záruky se odehrávají v psychologické poradně, v níž se u oné psycholožky v podání Jany Janěkové střídají manželské a partnerské dvojice různého stáří, z různých sociálních vrstev i různých povah. A samozřejmě i s nejrůznějšími partnerskými problémy. Film má díky tomu unikátní počet vedlejších rolí a je v podstatě "inventurou" českých herců.

V Hezkých chvilkách hrají mimo jiné Bolek Polívka, Jana Krausová, David Kraus, Igora Bareš, Martin Hofmann, Jiří Ornest, Bára Hrzánová, David Vávra, Rudolf Jelínek, Alena Vránová, Ivan Vyskočil či Anna Polívková.

Na scénáři snímku pracovala Chytilová s psycholožkou Kateřinou Irmanovovou, jejíž praxí v psychologické poradně se také inspirovaly. Film se natáčel loni v říjnu a listopadu v Praze; nyní Chytilová tráví většinu času se střihačem Jiřím Brožkem a Davidem Krausem, který k filmu skládá hudbu.

Premiéra filmu Hezké chvilky bez záruky je plánována na září, do kin ho uvede Bontonfilm.

 

Právě se děje

Další zprávy