Chorvatský režisér chystá film o Dubčekovi, Brežněva ztvární Gérard Depardieu

ČTK ČTK
26. 8. 2019 11:06
Slovenský scenárista Karol Hlávka a chorvatský režisér Lordan Zafranović připravují celovečerní film o hlavní osobnosti pražského jara 1968 Alexandru Dubčekovi s názvem Lidská tvář. Zatím není jasné, kdo ztvární hlavní roli. Jako nejvyšší představitel Sovětského svazu Leonid Brežněv by se měl ve filmu objevit francouzský herec s ruským občanstvím Gérard Depardieu.
Gérard Depardieu
Gérard Depardieu | Foto: ČTK

Natáčení je plánované na rok 2021, o rok později by film měl mít světovou premiéru.

"S panem Depardieu jsme podepsali smlouvu. V září se s ním a jeho týmem setkáme v Paříži a budeme řešit podrobnosti natáčení. Dubčeka ztvární světoznámý herec, s řadou z nich právě jednáme," uvedl producent Andrej Antonio Leca v rozhovoru na Frekvenci 1.

Produkce kontaktovala například hrdinu amerických akčních filmů Stevena Seagala, který má podobně jako Depardieu ruské občanství. Ztvárnit by mohl postavu bojovníka a vůdce Basmačů Ibrahima Beka. Jednu z rolí producenti svěří herečce Jitce Frantové Pelikánové. Ve filmu se objeví i slovenská herečka působící v Itálii Barbora Bobuľová.

Slovenský scenárista Karol Hlávka, který stál za zrodem snímku Fontána pre Zuzanu, má zatím hotovou polovinu scénáře. V Praze momentálně pracuje na druhé části, která má být hotová do konce října. Film bude mít premiéru v roce 2021. Rozpočtem přes deset milionů eur, v přepočtu téměř 260 milionů korun, se může zařadit mezi nejdražší díla slovenské kinematografie.

Nad projektem převzali záštitu slovenský premiér Peter Pellegrini i jeho český protějšek Andrej Babiš. Odmítavě se k chystanému filmu prozatím staví Audiovizuální fond Slovenské republiky, který zamítl žádost o finanční dotaci. Odůvodnil to například tím, že projekt je přehnaně ambiciózní, chybí mu jasné téma a zasahuje příliš široké historické období na to, aby mohlo být zpracováno v časovém rámci celovečerního filmu. Česku má koprodukci zajišťovat Daniela Nelly Jenčíková z Miracle Film. O podporu z českého Státního fondu kinematografie producenti zatím nepožádali.

Chorvatský režisér jugoslávského původu Lordan Zafranović je představitelem takzvané černé vlny jugoslávského filmu. Studoval na pražské FAMU, kde v roce 1971 promoval jako absolvent režie ve třídě Elmara Klose.

 

Právě se děje

Další zprávy