Chalani a baby na Slovensku milují Vorlův Gympl

Irena Hejdová Irena Hejdová
24. 1. 2008 15:30
České filmy mají na Slovensku tradičně úspěch

Praha - Divácké úspěchy slaví na Slovensku Vorlova grafiťácká komedie Gympl, která do tamní distribuce vstoupila 10. ledna. Po prvním víkendu měla na kontě 15 tisíc diváků - což na Slovensku znamená v žebříčku otevíracích víkendů největší úspěch českého filmu od rozdělení federace.

I druhý víkend českého hitu o dvou gymnazistech a jejich boji s konvencemi a sestavou učitelů od Evy Holubové a Milana Šteindlera až po Tomáše Matonohu byl úspěšný.

"K dnešnímu dni máme 37 120 diváků," hlásí Jana Studená z Continental Filmu, který Gympl na Slovensku distribuuje.

Snímek tak aktuálně vede slovenský žebříček, na druhém místě je veverčí taškařice Alvin a Chipmunkové, na třetím Americký gangster.

Sály byly vyprodané

Tvůrci Gymplu také na Slovensko vyrazili film propagovat. Od 7. do 10.ledna ve složení Tomáš Vorel, Jiří Mádl a Tomáš Vorel jr. absolvovali šňůru po sedmi slovenských městech.

"Slovenští diváci a hlavně divačky byli nadšeni - všude, kde se konaly autogramiády a předpremiéry, byly téměř vyprodané sály a diváci a fanoušci měli spoustu otázek," dodává Studená.

Gympl z prvního místa žebříčku nejúspěšnějších otevíracích víkendů ve slovenských kinech sesadil i Svěrákovy Vratné lahve, které tu v červenci 2007 při otevíracím víkendu vidělo necelých 13 tisíc diváků.

Třetí místo patří na Slovensku z českých filmů Rafťákům: v březnu 2006 získali 10 242 diváků.

I v Česku byl Vorlův snímek úspěšný. Českou premiéru si odbyl v září, přesto byl za loňský rok pátým vůbec nejnavštěvovanějším filmem v české distribuci; podle Unie filmových distributorů ho do konce prosince shlédlo 464 tisíc diváků.

2007: bodoval Svěrák i Menzel

Z českých filmů byl Gympl za rok 2007 třetí v pořadí, po Svěrákových Vratných lahvích a Menzelovu Anglickém králi - oba konkurenti ovšem vstoupili už v první polovině roku.

Historicky nejnavštěvovanějším českým filmem na Slovensku byl Tankový prapor premiérovaný ještě před rozpadem federace - v kinech ho tu vidělo 408 tisíc diváků.

TOP 10 úspěchů na Slovensku
Autor fotografie: Falcon

TOP 10 úspěchů na Slovensku

Otevírací víkend
na Slovensku (1993 - 2008)

  • 1. Gympl 14 814
  • 2. Vratné lahve 12 797
  • 3. Rafťáci 10 242
  • 4. Tmavomodrý svět 7 625
  • 5. Anglický král 7 280
  • 6. Pupendo 7 001
  • 7. Roming  6 552
  • 8. Post Coitum 5 258
  • 9. Účastníci zájezdu 4 696
  • 10. Jak se krotí ... 4 136

Přes celkových 100 tisíc diváků se dostaly jen tři další filmy - v roce 1992 Chytilové Dědictví se 164 tisíci diváků, v roce 1996 Svěrákův Kolja se 145 tisíc diváků a loni Vratné lahve, které vidělo 100 642 Slováků.

Dva české filmy také obsadily žebříček nejúspěšnějších filmů slovenské distribuce za minulý rok. Vratné lahve jsou na pátém místě a Menzel s Anglickým králem na sedmém, zbytek Top 10 tvoří zahraniční, převážně americké filmy.

Na Slovensku s polovičním počtem obyvatel oproti Česku se ale obecně do kin tolik nechodí: nejvíc diváků tam loni vidělo Harryho Pottera a Fénixův řád.

A zatímco český nejúspěšnější film roku (opět Vratné lahve) loni v kinech vidělo 1,2 milionu diváků, malému čarodějovi stačilo k zisku první příčky pouhých 200 tisíc diváků. Na druhém místě je Shrek třetí, na třetím Simpsonovi ve filmu.

Deset filmů za rok

První slovenský film je až na 53. místě žebříčku - je jím Poločas rozpadu, drama Vladimíra Fischera, v němž se objevily i české herečky Iva Janžurová a Klára Pollertová-Trojanová či Slovenka Táňa Paulhofová. Film vidělo loni 12 tisíc Slováků. Premiéru měl nicméně až v prosinci a stále se drží ve slovenské první desítce.

Na Slovensku české filmy tradičně slaví úspěchy, ke kterým ovšem přispívá právě slabá nabídka domácích snímků. Loni jich tu vzniklo kolem desítky, což je přitom po letech, kdy tu šlo roční produkci spočítat na prstech jedné ruky, velký úspěch.

Na první polovinu tohoto roku ale slovenští producenti hlásí desítku snímků, z nich téměř polovinu děl debutantů.

 

Právě se děje

Další zprávy