Čeští Romové se v Torontu líbili

Irena Hejdová Irena Hejdová
17. 9. 2007 12:20
Na největším americkém festivalu sklidili úspěch i Češi

Toronto - Kanadský režisér David Cronenberg vyhrál letošní ročník festivalu v Torontu se svým snímkem Eastern Promises, thrillerem o ruských zločincích. Film se tím pasoval na jednoho z oscarových favoritů; hlavní cena festivalu, kterou tradičně udělují sami diváci, je považována za vcelku spolehlivý indikátor úspěchu.

"Je skvělé, že to je kanadský film od jednoho z našich velikánů," říká o víkendovém vítězi ředitel festivalu Piers Handling. "Nemohli jsme skončit lépe."

Autor filmů Moucha nebo Crash si nicméně cenu ve vlasti nepřevzal osobně, zrovna v New Yorku propagoval premiéru filmu, který do kin vstoupil o víkendu. Hvězda Pána prstenů Viggo Mortensen v něm hraje ruského gangstera, jemuž cestu v Londýně zkříží Naomi Wattsová.

Foto: Biograf Jan Svěrák - Jiří Hanzl

Cenu asociace kritiků Fipresci si odnesl film La Zona režiséra Rodrigo Pla. Cenu festivalových novinářů The Diesel Discovery Award pak získal izraleský Cochochi, cenu za kulturní inovativnost argentinský Encarnacion.

Torontský festival, považovaný za největší severoamerickou přehlídku a vstupní bránu na Oscary i do americké distribuce, promítl během desíti dnů 349 filmů z 55 zemí. Nové filmy tu představily hvězdy velkosti Brada Pitta, George Clooneyho či Cate Blanchettové, pozornost ale vzbudily i nenápadnější snímky.

Třeba komedie Juno o těhotné puberťačce, která se rozhodne dát dítě k adopci - jejím autorem je syn Ivan Reitmana Jason Reitman, který v Torontu bodoval před dvěma lety s Děkujeme, že kouříte. Diváky zaujalo i Body of War,  dokument o navrátilci z Iráku.

Roming: Marián Labuda.
Roming: Marián Labuda. | Foto: Ibra Ibrahimovič

Úspěch sklidily i oba české filmy - Svěrákovy Vratné lahve a Vejdělkův Roming. Oba režiséři si pochvalují příznivý ohlas torontského publika. "Na humor Romingu reagovali stejně jako Češi, pozoroval jsem to už loni v New Yorku s Účastníky zájezdu," říká Jiří Vejdělek, který film v zámoří představil i se svými producenty.

Vejdělkův tým se před festivalem obával, jak mezinárodní publikum zareaguje na vulgární mluvu Stana, kterého ztvárnil Bolek Polívka. Roming se tak v Torontu promítal se zbrusu novými titulky: "Starší diváci se v některých pasážích přesto trochu styděli. Ale cítil jsem, že si ty postavy zamilovali - přestože pro ně byly asi dost netradiční."

Režisér Jiří Vejdělek online v redakci Aktuálně.cz
Režisér Jiří Vejdělek online v redakci Aktuálně.cz | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Vnímali, že romská menšina má v Česku nějaké problémy, ale chápali současně nadsázku. Když se člověk projde po Torontu, tak vidí, že tam je multikulturní soužití samozřejmost, přístup většiny tam není tak vyhraněný jako tady v Čechách," dodává Vejdělek s tím, že titulky filmu měly úspěch: "Diváci je vytleskávali v rytmu cikánských melodií."

Vejdělek prý zašel na projekci Vratných lahví, stihl i kousek filmu Muž z Londýna, kde si pod vedením maďarského režiséra Bély Tarra zahrál český herec Miroslav Krobot. V Praze už je opět v plné práci dokončování filmu Václav, který Vejdělek uvede do kin už 6. prosince.

"Bude to opět hodně překvapivé," říká režisér, který po divácky úspěšných Účastnících zájezdu uvedl letos do kin právě romskou roadmovie Roming a podle svých slov se odmítá nechat zaškatulkovat jako tvůrce určitého typu filmů.

Po Václavovi podle Vejdělka může přijít na řadu cokoliv - některý ze scénářů Marka Epsteina či vlastní námět: "Chci udělat něco, co bude překvapovat i mě. Ale hlavně doufám, že příští rok natočím něco divokého."

 

 

Právě se děje

Další zprávy