Nominacím na České lvy vládnou velké filmy. Teď ještě udělat velkolepé předávání

Martin Svoboda Martin Svoboda
18. 1. 2017 14:04
Nominace na České lvy letos opanovaly hlavně filmy Masaryk, Anthropoid a Učitelka. Snímky dominující Cenám kritiky, tedy Já, Olga Hepnarová a Rodinný film, jsou až v závěsu.
Karel Roden jako Jan Masaryk.
Karel Roden jako Jan Masaryk. | Foto: Bioscop

Výsledky dvou hlavních filmových cen v Česku by se mohly po delší době výrazněji lišit. Ceny akademie mají nyní odlišné favority než Ceny kritiky. Poslední roky se přitom obě instituce překvapivě často shodovaly, i Čeští lvi několikrát upřednostnili černé koně a relativně méně mainstreamové, zato chválenější tituly, což od nich málokdo čekal (přehled všech nominovaných filmů a tvůrců).

Trend letošních nominací je opačný, dominuje jim zatím téměř nepromítané drama Masaryk, o jehož oficiální zahrnutí do sezony 2016 producent velmi usiloval. A zahraniční koprodukce Anthropoid, jíž se sice ani s hvězdným obsazením Jamieho Dornana a Cilliana Murphyho (oba nominovaní) nepodařilo prorazit ve světě. U nás si však i přes prvotní rozporuplné reakce z Karlových Varů nakonec vydobyla poměrně pevnou pozici.

Ani jeden z těchto titulů letos v Cenách kritiky nefiguruje. Týdenní projekce Masaryka v pražské Lucerně nesplnila požadavky plnohodnotného uvedení a snímek bude o sošky bojovat až příští rok. Anthropoid pak podle představ kritiků není dostatečně českým filmem, do sezony tedy vůbec nebyl zahrnut.

Ještě před několika lety by bylo jisté, že si ceny rozdělí právě tyto dva počiny, možná s občasným úspěchem Hřebejkovy Učitelky. V kontextu nedávných ročníků ale nejde hodit přes palubu ani chválené festivalovky a je stále možné, že nakonec neodejdou s prázdnou. Favoritkou je jistě přinejmenším herečka Michalina Olszanská coby Hepnarová. V tomto ohledu překvapuje, že Vlk z Královských Vinohrad Jana Němce vyšel v nominacích naprázdno.

Otázkou zůstává, kolik seberou akademici odvahy a jestli se oprostí od osobních i profesních známostí. Zatímco se však dřív nešlo zbavit pocitu, že se sošky rozdávají mezi kamarády, postupně se Lvu daří této aury zbavit. Jeho avizovaná obroda už přinesla své ovoce. Sice se stále nese v konzervativním duchu a při množství nominací zamrzí, že není výběr rozmanitější, posun k lepšímu ale nastal. Jestli bude pokračovat i letos, se teprve ukáže.

Problematické zůstávají televizní kategorie, jež si vloni odbyly premiéru. Pochybný systém hlasování, kdy vybraná média mají nárok vyslat do soutěže jakékoliv seriály a pořady, minule vygeneroval nepříliš reprezentativní seznam nominací. Ty letos zatím nebyly odtajněny, možná aby nevzbudily podobně negativní odezvu.

Jde o neřešitelnou situaci, protože se těžko doufá už jen v to, že akademici poctivě nakoukají všechny filmy, natož aby se k tomu důkladně seznamovali s televizní tvorbou. Dobrovolně se tedy odevzdávají do rukou stanic a nechávají předvýběr na nich. Zvlášť ty komerční nemají tendenci předvádět zrovna příkladnou sebereflexi.

Naopak až příliš velkou sebereflexi dali najevo pořadatelé, kteří ve snaze vymazat z paměti estrády Petra Vachlera otočili o 180 stupňů a místo kontroverzní zábavy udílecího večera nabízejí velmi pozvolna plynoucí přenos. Předávání sošek tak sice není trapné, ale není ani nic jiného. Snad se letos, už jen kvůli přítomným v sále, kteří nemohou přepnout program, polepší.

Jak se bude dařit nominovaným i nominujícím, vyjde najevo 4. března. Moderovat slavnostní večer bude Adela Banášová.

Film Anthropoid se snaží být natolik věrný, až ztrácí atraktivitu, tvrdí kritik Kamil Fila. Podle něho ale vzdává solidní hold české historii. | Video: Kamil Fila
 

Právě se děje

Další zprávy