Čeští filmaři budou děsit, lekat a zkoumat historii

Irena Hejdová Irena Hejdová
27. 4. 2008 21:25
Dagmar Havlová se představila na plátně
Dagmar Havlová ve filmu Normal
Dagmar Havlová ve filmu Normal | Foto: Axman productions

Plzeň - Na letošní rok je ohlášeno přes třicet premiér a vlna nových českých filmů zřejmě nekončí. Filmaři na festivalu Finále představili sedmdesátku nových projektů - od samotných plánů a záměrů, až po záběry z už dokončovaných filmů.

Ukázky v Plzni uvedli Filip Renč nebo Václav Marhoul; k vidění byly i vůbec první záběry Dagmar Havlové v jejím novém "návratovém" filmu. Prezentační panel organizuje České filmové centrum.

"Budoucnost českého filmu jsou vraždy a druhá světová válka," poznamenal trefně tradiční moderátor panelu Tomáš Baldýnský a později dodal ještě další dvě témata - "vězení a železnice."

Právě na železnici se odehrává adaptace komiksu Alois Nebel, v níž se v titulní roli představí Miroslav Krobot. Představená ukázka otevřela možnosti takzvané rotoskopie. Scéna natočená s herci se překreslí a po "okýnkách" animuje. Snímek režíruje Tomáš Luňák; ostrý start čeká filmaře na jaře, premiéra je plánována na podzim 2010.

Foto: Aktuálně.cz

Animované projekty zahrnují Autopohádky (část jich už nahráli na CD Chinaski) nebo snímek Extáze 2, který má režírovat teenagerský guru Karel Janák. V pokročilejší fázi už je Bártovo Na půdě nebo třetí Fimfárum.

Chystá se i film Poslední děti z Aporveru ve stylu Karla Zemana. Animace - byť méně, než se plánovalo - využije i pokračování Saxany.

Naopak původně režisérka animovaných filmů Maria Procházková představila v Plzni dokončovaný hraný film Kdopak by se vlka bál. Žánrově nezařaditelný a roztomilý snímek o holčičce, která má ráda pohádku o červené Karkulce, by se měl do kin dostat před Vánoci.

Většina představených snímků se ale nesla v temnějším duchu. Sestava historických, krvelačných i psychologických příběhů zahrnuje třeba Renčova Hlídače č. 47 s Karlem Rodenem v hlavní roli.

S Janem Němcem pak Roden točí příběh z invaze v roce 1968, do padesátých let by se měl vrátit zfilmovaný český životopis Milady Horákové a film Davida Ondříčka Ve stínu koně; až do okupace míří Protektor.

Do méně daleké historie se vydávají Pouta. Film Radima Špačka podle scénáře Ondřeje Štindla vypráví příběh normalizačního estébáka; ve filmu hrají Martin Finger, Ondřej Malý či Jitka Prosperi.

Do děsivých Sudet vyrazí Juraj Herz s Habermannovým mlýnem a s hororem Tma (s Markétou Irglovou). V polovině natáčení je právě film Normal Julia Ševčíka, v kterém se na plátno vrací Dagmar Havlová.

Ztvárňuje tu manželku vraha a v představené ukázce působí velmi zajímavě - i zásluhou mexického kameramana Antonio Riestry, který pracoval na filmech Frida či Amores Perros.

Petr Zelenka u soudu
Petr Zelenka u soudu | Foto: Jiří Máslo

Natočení se dočkají i další historické látky. Producent Bobulí Adam Dvořák se ujal letošního vítěze Ceny Sazky, Mahlerova Nocturna. Hlavní postavou je muž, který byl zavřený ve vězení, protože v afektu zabil svého syna, a tak unikl masakru.

Realizace filmu Lidice s padesátimilionovým rozpočtem by měla vypuknout na konci roku, o režii se jedná s Jiřím Svobodou.

Produkce Dawson chystá adaptaci oceňovaného románu Peníze od Hitlera Radky Denemarkové. Film by měl režírovat Tomáš Mašín, který připravuje také temnou lovestory Tři sezony v pekle, pro niž získal hvězdu Lynchova Inland Empire Karolinu Gruszku.

Zájem mezi filmaři je i o nejslavnější české vrahy. Jiří Kajínek se pravděpodobně dočká hned dvou filmů - Fílova Principu K a Jáklova Kajínka.

Teoretická příprava.
Teoretická příprava. | Foto: Aktuálně.cz

Novinář Radek Hromuško chystá adaptaci své knihy Nelítostně, která se vrací k brutální vraždě mladé dívky zabité bývalým přítelem. V hlavní roli novináře, který se vydává po stopách případu, se objeví Tomáš Hanák.

A plátno spatří i heparinový vrah Petr Zelenka ve filmu Pocity vraha. "Nejde nám ale přímo o tento případ, spíš o motiv člověka, který se rozhodne zabíjet," říká režisér Dan Svátek, který film troufale přirovnává ke Spalovači mrtvol a vizuálně se chce přiblížit Trierovu TV seriálu Království.

Poprvé byly v Plzni k vidění i záběry z Marhoulova válečného opusu Tobruk. Šestiminutový showreel sleduje vojáky při pochodu pouští, ostré střelbě i hovorech, při kterých se těší, jak "tenhle bajonet vrazí jednou Hitlerovi přímo do prdele".

Došlo ale pochopitelně i na další žánry: Ivo Trajkov dokončuje mystickou roadmovie Josefova cesta, experimentátor Vít Pancíř chystá velmi undergroundovou adaptaci Topolovy Sestry.

Barrandov Studio připravuje s Martinem Dolenským komedii Nohama nahoru, Tomáš Vorel chystá po Gymplu komedii Jak ulovit miliardáře.

Komedií je ale překvapivě méně. Na reparát za Krokodýly se chystá Marie Poledňáková (Líbáš jako bůh) a zmíněný Janák má pořád v záloze původně vánoční Lásku za milion.

Ale aby té proměny zase nebylo tolik, má vzniknout čtvrtý díl legrace Byl jednou jeden polda a podle brožury připravovaných projektů se za rok začne natáčet Discopříběh III.

 

Právě se děje

Další zprávy