Čeští fanoušci si natočili svůj celovečerní Star Trek

Jitka Gráfová
15. 11. 2007 14:52
Trekkies pracovali čtyři roky o víkendech a za vlastní
První český fan film Star Trek: Metrénský incident
První český fan film Star Trek: Metrénský incident | Foto: Fanouškové stránky

Praha - Větší oddanost milovaným příběhům si už nelze představit a čeští příznivci Star Treku té hranice dosáhli: natočili si první celovečerní fanfilm. Snímek Metrénský incident na motivy seriálu Star Trek se koncem listopadu dostane i na plátno kin.

Amatérský film bez hvězd a náročné produkce je příběhem posádky vesmírné lodi Avatar. Pod vedením kapitána Talisy Ren se vydává zachránit profesorku, která byla z neznámého důvodu unesena až dosud mírumilovným mimozemským druhem Metréňanů.

Na posádce a jejím kapitánovi teď závisí nejen vysvobození profesorky, ale i osud celé civilizace.

První český fan film Star Trek: Metrénský incident
První český fan film Star Trek: Metrénský incident | Foto: Fanouškovské stránky

I domácí teoretici médií a kulturní antropologové dostali ten nejlepší důkaz o existenci kultury Do It Yourself -  taktiky, která se týká amatérů i profesionálů a velí vzít věci do vlastních rukou; od tvorby až po distribuci. Po svém, aktivně, bez závislosti na oficiálních strukturách a produktech.

Na startrekovském filmu se v různých rolích a v různém rozsahu DIY podílelo dvaadvacet lidí, nápad ale patří dvěma fanouškům - Anně Štefánkové a Ondřeji Levému.

To se psalo léto 2003 a na podzim byl hotový první návrh scénáře. "Následně se začalo s přípravami: dokončování scénáře, příprava scény a hlavně greenscreenu, na který se později natáčelo, rozmýšlení masek, shánění kostýmů a uniforem," uvedla pro Aktuálně.cz Anna Štefánková coby režisérka, která si zahrála i jednu z postav.

Herce pak nasbírali na jednom ze srazů. "Obsazení je převážně z řad fanoušků a známých. Na druhou stranu nešlo o předem zformovanou skupinku. Někteří se mezi sebou nebo s režisérkou znali od vidění, nebo ani to ne,"  vzpomíná Štefánková.

První použitelné záběry vznikly na počátku ledna 2004. "Od té chvíle se natáčelo v nepravidelných intervalech, vždycky o víkendech, kdy se sešla větší část štábu. Interiéry jsme natáčeli před zeleným pozadím v půdním pokoji, který byl přetvořen na natáčecí studio," popisuje režisérka.

Exteriéry vznikly v blízkosti města Beroun, v lomu Kobyla. Improvizující neherci nakonec scénář pořádně změnili. Poté přišla na řadu postprodukce, která trvala dva roky.

"To bylo ovlivněno i tím, že se na ní podíleli pouze dva lidé. Pracovali ve svém volném čase a podle svých možností," vysvětluje režisérka důvody, proč byl film dokončen až nedávno.

Fanoušci prý nebudou ochuzeni ani o speciální stratrekovské efekty: střelbu z fazerů, výbuchy, skok do warpu a let s warp pohonem, útočné či úhybné manévry.

Ve filmu se objeví kromě pozemšťanů i nejrůznější startrekovské rasy: jeden Trill, Bajorani, Vulkánka, poloviční Betazoid i El-Aurian  a samozřejmě titulní Metréňané.

V hlavních rolích si zahraje Jana Krčmářová, Petr Vacek, Irena Stehlíková nebo Jiří Dvořák. Ve filmu, který má padesát minut, prý vystoupí i herecká hvězda Gina Sabia jako kočka Kachna.

Rekvizity si štáb půjčoval od známých nebo si je vyrobil ze dřeva a kartonů. "Samozřejmě že nějakým nákladům se nedalo vyhnout - od stravování po nákup materiálu na přípravu scény. Všechno jsme rozpočítávali mezi členy štábu," říká režisérka.

Premiéra filmu se koná 24. listopadu v pražském kinu Atlas a  byla vyprodána už měsíc dopředu.

První český fan film Star Trek: Metrénský incident
První český fan film Star Trek: Metrénský incident | Foto: Fanouškovské stránky

Organizátoři přislíbili další projekci v prosinci, popřípadě i v lednu. Už teď probíhají na stránkách fanklubu možné rezervace.

"Film se bude určitě pouštět i na setkání fanoušků sci-fi a fantasy. Tyhle cony se navíc konají i mimo Prahu  - takže se film dostane i k mimopražským fanouškům Star Treku," uzavírá režisérka.

 

Právě se děje

Další zprávy