Cesta ven nemá konkurenta. Ovládla ceny filmové kritiky

ČTK Kultura ČTK, Kultura
24. 1. 2015 21:32
Film Petra Václava o Romech ze sociálně vyloučených lokalit se stal nejlepším snímkem roku a získal i ocenění za scénář, režii a pro herečku v hlavní roli.
Klaudia Dudová získala cenu pro nejlepší herečku za hlavní roli ve snímku Cesta ven.
Klaudia Dudová získala cenu pro nejlepší herečku za hlavní roli ve snímku Cesta ven. | Foto: ČTK

Praha - Vítězem Cen české filmové kritiky je sociální drama Petra Václava Cesta ven. Bylo oceněno jako nejlepší film a dále pak za nejlepší režii a scénář. Cenu za herecký výkon si odnesla představitelka hlavní role v tomto dramatickém příběhu o hledání nových životních jistot, neherečka Klaudia Dudová. 

Ocenění za nejlepší dokumentární snímek patří režiséru Martinu Duškovi a producentce Kamile Zlatuškové za originální příběh o vyznavačích tuningu s názvem K oblakům vzhlížíme. Loni v říjnu zvítězil v soutěži mezinárodního festivalu dokumentů v Jihlavě.

V mužské kategorii byl za herecký výkon oceněn Martin Finger v černé komedii Krásno debutujícího režiséra Ondřeje Sokola.

Cenu za kameru získali při rovném součtu hlasů Martin Žiaran za film Hany a Jaromír Kačer za snímek Místa.

Cenu RWE pro Objev roku si odnesl Jiří Mádl coby debutující režisér a scenárista filmu Pojedeme k moři.

Ceny české filmové kritiky se udělovaly popáté. Moderátorem přímého přenosu na programu ČT2 byl Václav Moravec. Druhého kola hlasování se zúčastnilo 51 novinářů, posuzovali 30 hraných filmů a třiadvacet celovečerních dokumentů, které měly distribuční premiéru v roce 2014 a vyhověly pravidlům.

Nejvyšší počet nominací - šest - měla právě Václavova Cesta ven. Naprázdno vyšly snímky Pojedeme k moři (pět nominací) a Fair play (čtyři nominace), stejně jako filmy Díra u Hanušovic, Andělé všedního dne, Pohádkář a My 2, nominované jednou.

"Konkurenční" ceny České filmové a televizní akademie Český lev se budou předávat 21. února. Nejvíce nadějí mají filmy Fair Play, Díra u Hanušovic, Cesta ven, Tři bratři a Pojedeme k moři. Jejich nominace jsou ve všech hlavních kategoriích, tedy za nejlepší film, režii i scénář.

Ceny české filmové kritiky za rok 2014

Nejlepší film
Cesta ven - producenti Karel Chvojka, Miloš Lochman, Jan Macola, režie Petr Václav

Nejlepší dokumentární film
K oblakům vzhlížíme - režie Martin Dušek, producentka Kamila Zlatušková

Nejlepší režie
Petr Václav - Cesta ven

Nejlepší scénář
Petr Václav - Cesta ven

Nejlepší kamera
Martin Žiaran - Hany
Jaromír Kačer - Místa

Nejlepší ženský herecký výkon
Klaudia Dudová - Cesta ven

Nejlepší mužský herecký výkon
Martin Finger - Krásno

Cena RWE pro objev roku
Jiří Mádl

 

Právě se děje

Další zprávy