Cesta ven vede z romského ghetta až do Cannes

ČTK Kultura ČTK, Kultura
Aktualizováno 23. 4. 2014 15:56
Po šestnácti letech se v Cannes bude promítat český hraný film. V jedné z nesoutěžních sekcí se představí Cesta ven režiséra Petra Václava.
Cesta ven.
Cesta ven. | Foto: Česká televize

Ostrava - Snímek Cesta ven scenáristy a režiséra Petra Václava, který vznikal v koprodukci České televize v Ostravě, bude krátce před svou domácí premiérou uveden na mezinárodním filmovém festivalu v Cannes. Český celovečerní film se tam objeví po 16 letech. 

"Snímek byl zařazen do nesoutěžní sekce čítající pouhých devět titulů, které každým rokem vybírá L'ACID (Asociace nezávislého filmu a jeho distribuce) z několika stovek filmů z celého světa," uvedla mluvčí ostravského studia ČT Jolanda Pilařová. Dodala, že pro českou kinematografii je přítomnost snímku Cesta ven v Cannes obrovským úspěchem, na který se čekalo šestnáct let. V posledních letech se vždy účastnily studentské snímky. "Naposledy byl v roce 1998 do programu festivalu v Cannes zařazen celovečerní hraný film Postel Oskara Reifa," řekla.

Natáčení filmu Cesta ven.
Natáčení filmu Cesta ven. | Foto: Česká televize

Petr Václav je držitelem řady ocenění. V roce 1996 například získal Stříbrného leoparda na mezinárodním filmovém festivalu v Locarnu za film Marian či Zlatého ledňáčka v Plzni za snímek Paralelní světy. V posledních letech působil ve Francii. Nyní se ale vrátil do Česka a po třinácti letech natočil film ve svém rodném jazyce a zároveň se osmnáct let po premiéře svého dramatu Marian opět vrátil mezi Romy.

"Cesta ven se natáčela výhradně v reálném prostředí převážně na Ostravsku a do hlavních rolí byli obsazeni neherci, což filmu dodává autentickou atmosféru a nezpochybnitelnou vypovídací hodnotu," řekla Pilařová.

Cesta ven.
Cesta ven. | Foto: Česká televize

Cesta ven je příběhem mladé romské ženy, která bojuje o obyčejně šťastný život. Naráží však na předsudky většinové společnosti a na mnohé další překážky, které jí zabraňují obstát v dnešním světě, v němž díky globalizaci a finanční krizi zmizela zejména pro Romy jak vyhlídka na práci, tak na důstojné bydlení. Hrdinka filmu bojuje s materiálními problémy, s pocitem opovržení, ale také s vlastní determinací. Romská soudržnost také hrdince nepomůže, jelikož přestala existovat: všichni tonou v dluzích, vydáni na pospas lichvářům a exekutorům. Každý hledá cestu, jak přežije on sám.

"Scénář skutečně odráží každodenní životní realitu dnešních Romů, ukazuje, jaké rozdíly mezi Romy samotnými jsou v přístupu k životu, práci i k vlastnímu okolí. Nenašla jsem ve filmu nic, co bych neviděla nebo neznala," řekla v rozhovoru pro Ústecký deník představitelka hlavní role Klaudie Dodová.

Film napsal a režíroval Václav, kameramanem byl Štěpán Kučera, výtvarníkem Jan Pfeiffer a střihačem Florent Mangeot. Do hlavních rolí byli obsazeni Klaudia Dudová, David Ištok, Mária Zajacová-Ferencová a Natálie Hlaváčová. Film vznikl v koprodukci francouzské společnosti Cinema Defacto a České televize, konkrétně ostravské Tvůrčí producentské skupiny Kateřiny Ondřejkové.

Do českých kin bude snímek uveden 29. května.

 

Právě se děje

Další zprávy