Cesta ven jede za lidmi z ghett. Uvidí ji zdarma

ČTK Kultura ČTK, Kultura
27. 5. 2014 17:51
Film Petra Václava Cesta ven má za sebou projekci v Cannes, po čtvrteční přemiéře jej promítnou zdarma nízkoprahová centra po celé v České republice.
Cesta ven.
Cesta ven. | Foto: Aerofilms

Praha - Film Petra Václava Cesta ven promítnou zdarma nízkoprahová centra po celé v České republice. Někde diváky čeká kromě promítání doprovodný program či setkání s tvůrci filmu.

"Tento snímek se tak dostane právě k lidem, o nichž vypráví a pro které mohou tyto akce znamenat jedinou šanci film zhlédnout, řekla Radka Urbancová ze společnosti Aerofilms.

Podívejte se na ukázku z filmu Cesta ven.
Podívejte se na ukázku z filmu Cesta ven. | Video: Aerofilms

"Filmy Petra Václava vynikají vždy hlubokou snahou poznat prostředí lidí, kteří v něm žijí. Jedná se o hluboké až sociologické sondy, které rozkrývají na pozadí konkrétních jedinců i společenské problémy. Takový byl Marian a vyznívá tak i Cesta ven. Koneckonců letošní prezentace tohoto snímku na festivalu v Cannes toho může být důkazem," komentoval to Jiří Dienstbier, ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu.

Projekce Václavova filmu začnou 30. května v Krnově a Rumburku, budou pokračovat v Krupce, Poběžovicích, Domažlicích, Starých Křečanech, Českém Krumlově, Žluticích, Jaroměři a Duchcově. V prvním červnovém týdnu se připravují také v nízkoprahových centrech v Brně a v Ústí nad Labem. Snímek bude promítán v sedmi z pětadvaceti měst České republiky, s nimiž aktuálně spolupracuje vládní Agentura pro sociální začleňování.

Cesta ven.
Cesta ven. | Foto: Aerofilms

"Po projekcích se uskuteční diskuse s obyvateli vyloučených lokalit o jejich každodenních problémech a možnostech, jak je řešit," uvedl k plánovaným projekcím filmu Cesta ven v regionech ředitel Agentury pro sociální začleňování Martin Šimáček.

Cesta ven je příběhem mladé romské ženy, která bojuje o obyčejně šťastný život. Naráží však na předsudky většinové společnosti a další překážky, které jí zabraňují obstát v dnešním světě, v němž vlivem globalizace a finanční krizi zmizela zejména pro Romy vyhlídka na práci i důstojné bydlení. Hrdinka filmu bojuje s materiálními problémy, s pocitem opovržení, ale také s vlastní determinací.

Po světové premiéře na festivalu v Cannes se snímek objeví v českých kinech od 29. května.

 

Právě se děje

Další zprávy