Českým lvům vládne Hořící keř. Může vyhrát čtrnáctkrát

ČTK Kultura ČTK, Kultura
22. 1. 2014 15:20
Film o Janu Palachovi má rekordních čtrnáct nominací na České lvy, snímek Jako nikdy Zdeňka Tyce má šanci vyhrát dvanáctkrát.
Agnieszka Hollandová a Táňa Pauhofová
Agnieszka Hollandová a Táňa Pauhofová | Foto: HBO

Praha - Film polské režisérky Agnieszky Hollandové věnovaný Janu Palachovi Hořící keř získal rekordních 14 nominací na výroční ceny Český lev. Dvanáct nominací má snímek Zdeňka Tyce nazvaný Jako nikdy. Na dnešní tiskové konferenci v Praze to oznámilo vedení České filmové a televizní akademie (ČFTA), která prestižní ocenění udělí pojedenadvacáté.

Akademie udělí ceny poprvé ve své režii 22. února v pražském Rudolfinu, moderátorem v přímém přenosu České televize bude Marek Eben.

"Hlasovalo 130 akademiků, to je přes šedesát procent všech členů ČFTA," uvedl člen prezidia ČFTA Ivo Mathé.

Podle dalšího zástupce prezidia Jana Mattlacha bude mít tento ročník novou audiovizuální podobu všeho, co se kolem něho bude odehrávat včetně upoutávek a grafiky. "I soška bude nová, jejím tvůrcem je Jakub Berdych," řekl.

Tento výtvarník vyšel z kuželu světla jako symbolu, s nímž prý pracuje často. "Půjde o tavenou skleněnou plastiku vysokou 26 centimetrů a těžkou 2,7 kilogramu, v níž bude lev vycházející z původní sošky od Jakuba Švédy umístěn. Sklovina bude čirá, uvnitř dutá a vyzlacená, což je technologicky poněkud náročné," řekl Berdych.

Ceny se budou i po rozchodu akademie s bývalým výkonným ředitelem a producentem Petrem Vachlerem jmenovat Český lev. Nakonec se od něj podařilo práva na ochrannou známku k tomuto názvu vykoupit. Cenu nechtěli účastníci dohody konkretizovat.

Akademici vybírali z 29 celovečerních hraných a animovaných filmů a 17 celovečerních dokumentů uvedených do distribuce v roce 2013. Kromě už jmenovaných mají naději ještě filmy Revival Alice Nellis a Rozkoš Jitky Rudolfové po jedenácti a Klauni s osmi nominacemi. Dále to jsou Líbánky v režii Jana Hřebejka s pěti a Colette režiséra Milana Cieslara se čtyřmi nominacemi. Třikrát se dostalo na Křídla Vánoc Karin Babinské, po jedné nominaci mají Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů Petra Nikolaeva a snímek Jiřího Menzela Donšajni, který loni v říjnu akademie nominovala na Oscara. Americká filmová akademie jej ale nepustila do užšího výběru.

Českého lva za nejlepší dokument si odnese režisér jednoho z těchto filmů: DK (Bára Kopecká), Hoteliér (Josef Abrahám ml.), Hledá se prezident (Tomáš Kudrna), SHOW! (Bohdan Bláhovec) a Šmejdi (Silvie Dymáková).

ČFTA už vyhlásila vítěze v nestatutární kategorii Nejlepší filmový plakát. Cenu získali Dušan Martinček a agentura 2FRESH za plakát k filmu Hořící keř.

Z kategorií zmizelo ocenění pro nejnavštěvovanější film, nejlepší zahraniční film a cena kritiků pro hraný film i dokument.

Cena Magnesia za studentský film byla zachována; vyhlášena bude na slavnostním večeru, stejně jako cena za mimořádný přínos české kinematografii. Nově byla ustanovena Cena filmových fanoušků, o které rozhodnou aktivní uživatelé Česko-Slovenské filmové databáze.

Čtrnáct nominací na Českého lva dosud žádný film nezískal. Nejblíže k tomu měl snímek Je třeba zabít Sekala režiséra Vladimíra Michálka, který jich v roce 1999 dostal 13. Nakonec si tvůrci "sedláckého westernu" odnesli deset lvích sošek.

Dalších šest filmů získalo v uplynulých ročnících Českého lva po 12 nominacích. Poprvé to byl Svěrákův Kolja v roce 1997, dále Tmavomodrý svět (2002) a komedie Horem pádem (2005). V posledních třech ročnících dostaly tucet nominací snímky Pouta (2011), Odcházení (2012) a Čtyři slunce (2013).

"Konkurenční" výroční Ceny české filmové kritiky budou předány už 25. ledna v divadle Archa, moderátorem bude Václav Moravec. Také tady mají největší naději na ocenění filmy Hořící keř a Jako Nikdy, nominované desetkrát, respektive šestkrát.

Kompletní nominace na České lvy 2013

Nejlepší film:

Hořící keř, Jako nikdy, Klauni, Revival, Rozkoš

Nejlepší režie:

Agnieszka Hollandová (Hořící keř), Zdeněk Tyc (Jako nikdy), Jan Hřebejk (Líbánky), Alice Nellis (Revival), Jitka Rudolfová (Rozkoš)

Mužský herecký výkon v hlavní roli:

Petr Stach (Hořící keř), Jiří Schmitzer (Jako nikdy), Oldřich Kaiser (Klauni), Marián Geišberg (Revival), Miroslav Krobot (Revival)

Ženský herecký výkon v hlavní roli:

Tatiana Pauhofová (Hořící keř), Petra Špalková (Jako nikdy), Anna Geislerová (Líbánky), Zuzana Bydžovská (Revival), Jana Plodková (Rozkoš)

Mužský herecký výkon ve vedlejší roli:

Ivan Trojan (Hořící keř), Jiří Lábus (Klauni), David Novotný (Křídla Vánoc), Jiří Černý (Líbánky), Jaroslav Plesl (Rozkoš)

Ženský herecký výkon ve vedlejší roli:

Zuzana Mauréryová (Colette), Jroslava Pokorná (Hořící keř), Taťjana Medvecká (Jako nikdy), Kati Outinenová (Klauni), Jenovéfa Boková (Revival)

Nejlepší scénář:

Štěpán Hulík (Hořící keř), Markéta Bidlasová (Jako nikdy), Petr Jarchovský (Klauni), Alice Nellis (Revival), Jitka Rudolfová (Rozkoš)

Nejlepší kamera:

Marek Jícha (Colette), Martin Štrba (Hořící keř), Patrik Hoznauer (Jako nikdy), Martin Štrba (Líbánky), Ferdinand Mazurek (Rozkoš)

Nejlepší hudba:

Antoni Komasa-Lazarkiewicz (Hořící keř), Petr Ostoruchov (Klauni), Richard Krajčo (Křídla Vánoc), Aleš Březina (Líbánky), Jan Ponocný (Revival)

Nejlepší střih:

Pavel Hrdlička (Hořící keř), Vladimír Barák (Jako nikdy), Alois Fišárek (Křídla Vánoc), Filip Issa (Revival), Jakub Hejna (Rozkoš)

Nejlepší zvuk:

Radim Hladík jr. (Donšajni), Petr Čechák, Marek Hart (Hořící keř), Jan Čeněk (Jako nikdy), Viktor Ekrt, Matthew Gough (Revival), Richard Müller (Rozkoš)

Nejlepší dokument:

DK (režie Bára Kopecká), Hledá se prezident (režie Tomáš Kudrna), Hoteliér (režie Josef Abrhám ml.), Show! (režie Bohdan Bláhovec), Šmejdi (režie Silvie Dymáková)

Nejlepší filmová scénografie:

Václav Novák (Colette), Milan Býček (Hořící keř), Adam Pitra (Jako nikdy), Jan Kadlec (Klauni), Jan Novotný (Rozkoš)

Nejlepší kostýmy:

Mariana Stránská (Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů), Katarína Hollá (Hořící keř), Andrea Králová (Jako nikdy), Katarína Hollá (Revival), Marek Cpin (Rozkoš)

Nejlepší masky:

Jaroslav Šámal, Lukáš Král (Colette), Zdeněk Klika (Hořící keř), Jana Bílková (Jako nikdy), René Stejskal (Klauni), Jana Bílková (Rozkoš)

Nejlepší filmový plakát (udělená cena):

Dušan Martinček a agentura 2FRESH (Hořící keř)

 

Právě se děje

Další zprávy