Český Rodinný film míří na slavný festival v San Sebastianu

ČTK ČTK
29. 7. 2015 10:28
Český film slovinského režiséra byl vybrán do soutěžní sekce prestižního filmového festivalu ve Španělsku.
Ve filmu si zahrál i Karel Roden.
Ve filmu si zahrál i Karel Roden. | Foto: Ondřej Besperát

Praha – Deset let po úspěchu hořké komedie Štěstí Bohdana Slámy ve španělském San Sebastian byl na tento prestižní mezinárodní festival přijat do soutěžní sekce další český snímek, Rodinný film, jehož autorem je režisér slovinského původu Olmo Omerzu.

Absolvent pražské FAMU natočil příběh o složitosti rodinných vztahů v češtině a s českými herci, oznámila Alžběta Plívová z České televize, která byla stejně jako v případě Slámova projektu koproducentem filmu.

"Rodinný film se na letošním 63. ročníku představí ve druhé polovině září v sekci pro začínající režiséry New Directors," uvedla Plívová. Připomněla, že Slámovo Štěstí si z něj v roce 2005 odneslo hlavní cenu, porota zároveň ocenila i výkon herečky Ani Geislerové. Režisér Olmo Omerzu uspěl na mezinárodním poli už se svým absolventským snímkem Příliš mladá noc.

V Rodinném filmu se manželé vydávají na vysněnou plavbu oceánem a doma zanechají dvě nedospělé děti, jimž nepřítomnost rodičů otevírá nové světy. Idyla a euforie ze získané svobody bez rodičovského dohledu zmizí ve chvíli, když se rodiče delší dobu neozývají. Protože se jejich loď v bouři převrátila, veškeré spojení je přerušeno. Od tohoto okamžiku jsou doposud bezstarostní teenageři nemilosrdně vtahováni do světa dospělých.

Ve filmu hrají například Daniel Kadlec, Jenovéfa Boková, Karel Roden, Vanda Hybnerová, Eliška Křenková a Martin Pechlát. Producentem byla společnost Endorfilm Jiřího Konečného.

 

Právě se děje

Další zprávy