Český lev za zásluhy patří Passerovi

kul, ČTK
27. 2. 2007 10:30
Praha - Kdo bude vítězem filmových cen ještě nevíme, o držiteli ocenění za dlouholetý umělecký přínos je už rozhodnuto.
Ivan Passer
Ivan Passer | Foto: ČTK

Sošku Českého lva převezme na slavnostním ceremoniálu v sobotu 3. března režisér a scénárista Ivan Paser, autor snímků Intimní osvětlení nebo Cutterova cesta. V těchto dnech přijíždí do Prahy.

Passer se tak zařadí po bok Františka Vláčila, Jana Švankmajera, Karla Kachyni, Jiřího Menzela, Miloše Formana, Jiřího Krejčíka, Miroslava Ondříčka, Věry Chytilové, Otakara Vávry, Juraje Jakubiska, Theodora Pištěka, Stelly Zázvorkové a Jana Němce.

Ivan Passer (1933) vystudoval po válce poděbradské gymnázium, v roce 1957 byl perzekvován a musel odejít ze studií na filmové fakultě. Živil se v dělnických profesích, byl členem tvůrčího týmu Alfréda Radoka při přípravě programu Laterny Magiky pro výstavu Expo 58 v Bruselu.

Po srpnové okupaci odešel do Spojených států. Jeho nejlepší filmová tvora je ale spjatá s generací "nové vlny" filmových tvůrců 60. let. Spolupracoval na filmech Miloše Formana, sám debutoval povídkou Fádní odpoledne (1965) natočenou podle Bohumila Hrabala.

Čtěte více: Passer jako host loňského Febiofestu

Jediným jeho českým celovečerním snímkem je Intimní osvětlení, které si za ústřední motiv vzalo setkání dvou spolužáků-hudebníků po deseti letech.

V New Yorku se ze začátku živil přednáškami na univerzitách a pořádal herecké kurzy, v roce 1971 natočil svůj první americký film Zrozen k vítězství o zlodějíčkovi živořícím uprostřed města. Průlomem v tvorbě se stal psychologický thriller Cutterova cesta z roku 1981 s Jeffem Bridgesem v hlavní roli, který se zabýval postvietnamským syndromem.

Ivan Passer: Cutterova cesta
Ivan Passer: Cutterova cesta | Foto: Aktuálně.cz

V roce 1992 Passer natočil životopisný titul Stalin: s Robertem Duvallem v roli diktátora a Maximiliánem Schellem v roli Lenina. "Rád dělám typy filmů, které jsem předtím ještě nedělal. Proto jsem třeba vzal Stalina coby typ filmu o historické osobnosti," říká, ale další nabídky na životopisné filmy už odmítl.

Nyní spolupracuje s televizními produkcemi a svůj předloňský historicko-akční velkofilm Nomádi natočil na zakázku Kazachstánu. Mluví se i o možnosti, že by v Česku Passer ještě natočil nějaký snímek.

"Já bych rád. Doufám, že natočím ještě jeden český film. Nerad o tom mluvím, jsem trošku pověrčivý. Protože většinou když se o něčem mluví, tak se to pak nestane. Ale když se něco bude točit, rád si s vámi o tom promluvím," řekl jako host loňského Febiofestu.

 

Právě se děje

Další zprávy