Získá nejvíc Českých lvů film Toman, nebo Hastrman? Prohlédněte si nominované

Kultura Kultura
22. 1. 2019 11:41
Historické drama Toman, lyrický Hastrman natočený podle románu Miloše Urbana a dětská road movie Všechno bude v úterý dopoledne získali nejvyšší počet nominací na filmové ceny Český lev. Prohlédněte si desítku snímků, které mají největší šanci uspět.
Foto: Cinemart

Hmyz

5 nominací

Údajně posledním dílem čtyřiaosmdesátiletého animátora, režiséra a surrealisty Jana Švankmajera je Hmyz, který může na Českých lvech uspět v 5 kategoriích.

Celosvětově uznávaný filmař, jenž debutoval roku 1964, se do paměti diváků zapsal schopností rozpohybovat v podstatě cokoli. Různými animačními technikami mu na plátně ožívají hliněné hlavy, hovězí jazyky i samotní herci. Nikdy to ale není samoúčelná hra.

"Švankmajerovy obrazy jsou agresivní, kritické a podvratné, zarývají se do nejhlubšího podvědomí. Jsou ale také zároveň soubojem tvůrce s vlastní přebujelou imaginací: inspirace vychází často ze vzpomínek, snů, z dětství nebo z literárních děl, která autor přetváří ve svébytné autorské vize," napsal na Aktuálně.cz kritik Tomáš Stejskal.

Podle něj Švankmajer titulem Hmyz ukazuje, že není ani tak vypravěč příběhů, jako spíš alchymista posedlý proměnou hmoty.

Film Hmyz měl vloni v lednu světovou premiéru na festivalu v nizozemském Rotterdamu, české biografy jej promítaly od února. Prostřednictvím crowdfundingové sbírky na serveru Indiegogo.com štáb vybral od veřejnosti 305 tisíc dolarů, v přepočtu téměř 7 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy