Získá nejvíc Českých lvů film Toman, nebo Hastrman? Prohlédněte si nominované

Kultura Kultura
22. 1. 2019 11:41
Historické drama Toman, lyrický Hastrman natočený podle románu Miloše Urbana a dětská road movie Všechno bude v úterý dopoledne získali nejvyšší počet nominací na filmové ceny Český lev. Prohlédněte si desítku snímků, které mají největší šanci uspět.
Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary

Domestik

2 nominace

Desítku filmů s nejvyšším počtem nominací na Českého lva uzavírá Domestik režiséra Adama Sedláka, známého internetovým seriálem Semestr. Vypráví o posedlosti, která ničí lidi, a podle kritika Kamila Fily dokazuje, že se někteří čeští tvůrci přestávají bát být jiní.

Domestik měl premiéru vloni na festivalu v Karlových Varech, kde v hlavní soutěžní sekci podle kritika Tomáše Stejskala rozdělil publikum na dva tábory. V soutěži byl nejradikálněji stylizovaným dílem, zároveň ale filmem až nepříjemně tělesným, dramatem o rozpadajícím se vztahu dvou lidí i rozpadajících se tělech.

"Domestik má silnou premisu, nekompromisní chladný observační styl, ale brzy začne působit jako nekonečná smyčka. Na obecné rovině je tento komentář k současnému sebestřednému a odcizenému světu poněkud banální, respektive k němu další scény stejného typu nic nepřidávají. A na rovině konkrétní scénář o postavách nic neříká," konstatoval Tomáš Stejskal.

Podle něj ale publikum podobné "podchlazené umělecké šoky s tak akorát dávkovanou porcí tělních tekutin" má rádo a je dobře, že se mladí tvůrci s odvahou pouští do podobně radikálních projektů. "Jen při jejich sledování zamrzí, když se tolik filmařské invence vystřílí takřka úplně do prázdna," uzavřel Stejskal.

 

Právě se děje

Další zprávy