Získá nejvíc Českých lvů film Toman, nebo Hastrman? Prohlédněte si nominované

Kultura Kultura
22. 1. 2019 11:41
Historické drama Toman, lyrický Hastrman natočený podle románu Miloše Urbana a dětská road movie Všechno bude v úterý dopoledne získali nejvyšší počet nominací na filmové ceny Český lev. Prohlédněte si desítku snímků, které mají největší šanci uspět.
Foto: Bioscop

Tlumočník

4 nominace

Snímek režiséra Martina Šulíka nazvaný Tlumočník s Jiřím Menzelem v titulní roli se za Slovensko neúspěšně ucházel o Oscara. Zato obdržel cenu kritiků na festivalu v San Francisku a na německé přehlídce Berlinale, kde měl premiéru, obdržel ocenění určené osobnostem, k nimž má festival zvláštní vztah.

Film je tragikomickou road movie o dvou svérázných mužích i zástupcích národů, které za války stály na opačných stranách barikády. Absurdní situace protagonisty svede na společnou cestu, při níž hledají pravdu o vlastní minulosti.

Oscarový režisér a herec Jiří Menzel v Tlumočníkovi ztvárnil asketického Aliho, který pátrá po vrahovi rodičů. Jeho partnera, hédonistického rakouského učitele se slabostí pro ženy a alkohol, si zahrál Peter Simonischek, jehož proslavila role ve filmu Toni Erdmann.

Kritik Aktuálně.cz Tomáš Stejskal napsal, že Tlumočník se dotýká válečných křivd i porozumění mezi oběma národy a také čistě lidského porozumění mezi synem nacisty a mužem, jemuž tento nacista za druhé světové války vyvraždil rodinu.

 

Právě se děje

Další zprávy