Získá nejvíc Českých lvů film Toman, nebo Hastrman? Prohlédněte si nominované

Kultura Kultura
22. 1. 2019 11:41
Historické drama Toman, lyrický Hastrman natočený podle románu Miloše Urbana a dětská road movie Všechno bude v úterý dopoledne získali nejvyšší počet nominací na filmové ceny Český lev. Prohlédněte si desítku snímků, které mají největší šanci uspět.
Zdeňka Tomana ve filmu Toman ztvárnil Jiří Macháček.
Zdeňka Tomana ve filmu Toman ztvárnil Jiří Macháček. | Foto: Falcon

Toman

13 nominací

Historické drama Toman získalo nejvyšší počet nominací, uspět může ve 13 kategoriích. V pořadí čtvrtý film režiséra, producenta a spoluautora scénáře Ondřeje Trojana se ptá, jakou roli v politickém vývoji Československa v letech 1945 až 1948 sehrál tehdejší šéf zahraniční rozvědky Zdeněk Toman. Ztvárnil jej Jiří Macháček.

Režisér Trojan se prý pokusil věrně rekonstruovat historické události, vycházel z archivů i očitých svědectví. "Je pro mne fascinující zabývat se touto dobou, o které se tak málo mluví a která zásadním způsobem ovlivnila naše životy až do dnešních dnů," vysvětlil filmař, jenž prý nechtěl natočit pouhé drama fabulované na historickém základu.

Z recenze Aktuálně.cz ale snímek Toman vyšel sporně, "bez interpretace, bez perspektivy, bez napětí", jak konstatoval kritik Tomáš Stejskal. Podle něj Toman v podání Jiřího Macháčka zůstává nečitelnou postavou a snímek je vyprávěn jako až "pozorovatelsky odtažité dokumentární drama, v němž nikdy nevzniká napětí, nemá vlastně žádnou zápletku, jen vrší události a diváka zahlcuje obrovským množstvím vysvětlujících titulků o místu a době děje či o jménech a funkcích postav", napsal Stejskal.

 

Právě se děje

Další zprávy