Český lev 2008? Tak vyrovnaný souboj tu ještě nebyl

Jaroslav Sedláček
8. 3. 2009 12:00
Vítěz Roden: Já bych si na tohle lístky nekoupil
Mlčenlivý Karel Roden. První Lev po šesti pokusech a strohé Děkuji
Mlčenlivý Karel Roden. První Lev po šesti pokusech a strohé Děkuji | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Filmem roku jsou sice Karamazovi, přesto letošní Český lev jasného vítěze nemá. Tak vyrovnaný ročník tuzemské výroční filmové ceny ještě nezažily. Posuďte sami:  Hlídač č. 47 a Tobruk - tři sošky, Karamazovi, Venkovský učitel a Báthory dvě, Děti noci jedna.

Tomu odpovídala i atmosféra v Lucerně bezprostředně po skončení přímého televizního přenosu. Ve všech táborech vládla spokojenost, místy snad až absolutní.

ČT hýřila nadšením

„Bylo hezký, že se ti Lvi tak rozdělili a myslím, že je to v pořádku," řekl držitel Českého lva za nejlepší scénář Bohdan Sláma. „Říkal jsem si, že bych byl zklamaný, kdyby Lva nedostala Zuzka Bydžovská a ta ho dostala, takže zklamaný být nemůžu," dodal režisér Divokých včel, Štěstí a zatím naposledy Venkovského učitele, aniž odmítl i naznačit, o čem bude jeho další film.

Doslova nadšením hýřil výrobní ředitel České televize Václav Myslík: „Hlídač č. 47 - film, který ČT produkovala zcela sama - získal tři České lvy, to považuji za obrovský úspěch. Přidáte-li k tomu fakt, že celkově měla ČT v každé kategorii své želízko v ohni a kromě jedné kategorie ve všech triumfovala, tak to v danou chvíli považuji za historický úspěch."

Povzbudí Českou televizi k produkování dalších filmů pro kina? „V tomto roce chystá brněnské studio nový film Roberta Sedláčka Muži v říji, určitě ho nasadíme do kin, ale co bude dál, těžko říct - záleží jen na kvalitě scénářů."

Jeden z nejdelších potlesků večera sklidil Karel Roden. Náš v zahraničí nejznámější český herec se Českého lva dočkal až na šestý pokus díky ztvárnění hluchého hradlaře Františka Douchy ve filmu Hlídač č. 47. „Nevím, co přesně ten potlesk měl znamenat, ale určitě to bylo milý, to bezpochyby," usmíval se jinak na slovo skoupý herec.

Držitelé lvů v dešti pozlátka
Držitelé lvů v dešti pozlátka | Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte také:
Filmem roku jsou Karamazovi. Zelenka má i Lva za režii

Trému necítil: „Jel jsem se odpoledne projet na koni jako každý den a nijak hluboce jsem o tom, co mě večer čeká, nepřemýšlel. Kdybych toho Lva nedostal, nic by se nestalo. Jsem zvyklej." Litoval jen jedné věci, že ocenění zcela minula režiséra filmu Filipa Renče. „S Filipem to byla moc příjemná práce a myslím, že aspoň nominaci si zasloužil."

Spokojený rodinný tandem

Štěstím zářily herečky Lenka Termerová a Martha Issová. Večer rodinných párů reprezentovaly nejen jako jedny z předávajících, ale i jako nominované - a stalo se vůbec poprvé v historii Českých lvů, aby v jednom roce a za jeden film byly nominovány matka i dcera.

Nakonec se sice radovala jen Lenka Termerová, ale o to větší radost z toho měla její dcera. „Vzájemně jsme si to přály a mně to vyšlo," smála se do kamer televizních štábů Martha Issová.

Petr Zelenka, film roku a režie za Karamazovy - které prý jen převedl z divadla
Petr Zelenka, film roku a režie za Karamazovy - které prý jen převedl z divadla | Foto: Ludvík Hradilek

Lenka Termerová se přiznala, že ani nestihla cítit nervozitu. Ze všeho nejvíc se totiž bála Bolka Polívky: „Pořád sliboval, že nás při předávání na pódiu nějak vydusí, ale nakonec se muselo spěchat, protože přenos byl delší, než být měl, takže jsme tomu unikly. Slibuji, že příště budu nervóznější víc."

Na hořkost, kterou cítila po nominačním večeru kvůli pouhým třem nominacím a již dala najevo i v sobotu, pak částečně zapomněla producentka filmu Báthory Deana Jakubisková. „Cena za divácky nejúspěšnější film je tou vůbec nejkrásnější cenou, protože všichni děláme filmy hlavně pro diváky, takže bych tohohle Lva za jiného určitě nevyměnila."

A proč do Lucerny nedorazil její manžel? „Řekla bych, že tím, že nepřišel, dost jasně vyjádřil svůj názor," odpověděla.

Teď natočím protifrancouzský film

Nominační překvapení rozdýchal i režisér nakonec vítězného filmu Karamazovi Petr Zelenka. „Počet nominací pro Tobruk mě hodně překvapil, ale za ten měsíc od nominací jsem měl čas si zvyknout, takže jsem si zvyknul," řekl někdejší enfant terrible Českých lvů, který svého času slavnostní předávání bojkotoval.

Dcera Richarda Horowitze - překvapivého vítěze Českého lva za hudbu pro film Tobruk
Dcera Richarda Horowitze - překvapivého vítěze Českého lva za hudbu pro film Tobruk | Foto: Ludvík Hradilek

Proč už dnes nebojkotuje? „Nezměnil jsem se já, ale polepšila se akademie - zavedla druhé kolo hlasování, zrušila Plyšového lva atd." Ovšem že dovede mít stále svérázné názory, Zelenka potvrdil hned vzápětí, když za nejlepší film loňského roku označil Šteindlerův snímek O život

„Přišlo mi to jako výborná dada komedie," vysvětlil Zelenka, který podle vlastních slov chystá „protifrancouzský film, kterým se Francouzům pomstí za všechno od Daladiera dál, včetně současného kulturního feminismu".

Držitel čtyř Českých lvů Ivan Trojan letos nominaci za Karamazovy v zisk trofeje neproměnil, ale nelitoval. „Vůbec poprvé se mi totiž povedlo být součástí týmu, který získal absolutní cenu. To je pro mě cennější než osobní úspěch. Je to důkaz, že jsme všichni sloužili celku a ten celek se povedl."

Václav Havel, aktér historicky prvního vítězného dokumentu
Václav Havel, aktér historicky prvního vítězného dokumentu | Foto: Ludvík Hradilek

I on si uvědomoval, že letos byl v jeho kategorii největším favoritem na vítězství Karel Roden: „Karlovi jsem to přál, protože ještě Lva nemá. Sám jsem mu ho párkrát vyfouknul a on mi to dneska vrátil, takže je všechno v pořádku. Všechno je, jak má být."

Vůbec nejvýstižněji atmosféru letošního Českého lva vystihla podruhé za sebou oceněná Zuzana Bydžovská: „Vlastně se tady mezi sebou dost známe a mně to přišlo dobrý. Jsme dobrý, všichni!"

Tvůrci se lišili jen v jednom - jak se jim líbila sama show. Zatímco Ivan Trojan soudil: „Hezký večer, Bolek s Aničkou to dělali moc hezky", Karel Roden bez obalu řekl, že on sám by si lístky na takový večer nekoupil.

 

Právě se děje

Další zprávy