Český film dostane díky reklamě stovky milionů

mch
26. 11. 2007 14:20
ČT bude přispívat až do vypnutí analogového vysílání

Praha - Česká kinematografie si zřejmě v budoucích třech letech výrazně polepší. V rámci takzvané diginovely, kterou minulý čtvrtek podepsal prezident republiky Václav Klaus, by český film mohl dostat až stovky milionů korun.

Podle Hospodářských novin dostane Státní fond na podporu a rozvoj české kinematografie z reklamy České televize až 425 milionů korun. ČT bude totiž přispívat do fondu každý měsíc 12, 5 miliony korun - a to až do doby, než bude vypnuto analogové vysílání.

"Je to velmi pozitivní věc. Jen mám obavu, aby se tyto peníze nerozdrobily mezi velké množství projektů, jako k tomu došlo letos, když loni do fondu přišla jednorázová milionová dotace," řekl listu producent Jaroslav Bouček, který režíroval například filmy Babí léto nebo Je třeba zabít Sekala.

Diginovela umožní ČT vysílat od příštího roku více reklamy. Na ČT 1 půjde až 0,75 procenta denního vysílacího času, na ČT 2, ČT 4 a ČT 24 půl procenta. Výnosy z reklamy na ČT mimo jiné půjdou na podporu digitalizace a na digitalizaci archivu ČT.

V Domažlicích je řada památkově chráněných domů. Umístění satelitní antény na fasádu památkáři nedovolí.
V Domažlicích je řada památkově chráněných domů. Umístění satelitní antény na fasádu památkáři nedovolí. | Foto: Ondřej Besperát

Diginovela by měla začít platit od roku 2008. Poslední analogový přijímač by měl být vypnut v roce 2010. Tomu se ale brání například Nova: tvrdí, že nebude technicky možné tento přechod v tak krátkém období zvládnout.

Evropská komise doporučuje členům vypnout analogové vysílání v roce 2012. Je tedy možné, že by Státní fond na podporu a rozvoj české kinematografie mohl z reklamy získat až 750 milionů korun.

Díky novému zákonu by Česko mohlo mít od roku 2008 šest nových stanic. Mělo by jít o stanice TV Barrandov, Febio TV, hudební Óčko, dětská televize Pohoda, zpravodajská televize Z 1 a Regionální televizní agenturu.

Český film podporuje kromě Státního fondu kinematografie i televize a soukromé subjekty. velkým, hráčem se v poslední době stal energetický gigant RWE.  

Minulý týden schválil, že i v následujících letech bude podporovat vznik nových filmů. To je jeden z důvodů, proč má v příštím roce mít premiéru rekordních třicet českých filmů.

"Že podporujeme film, se docela rozkřiklo, a tak jsme měli i na rok 2008 z čeho vybírat," řekl Aktuálně.cz mluvčí RWE Martin Chalupský.

Letos kolos podpořil například Hřebejkův film Medvídek, Vorlův Gympl či Pavláskové Bestiář. Naopak podporu nezískaly divácky nejúspěšnější snímky jako Vratné láhve nebo Anglický král. Důvodem je podle Chalupského to, že filmy žádaly za generální partnerství příliš mnoho. 

 

Právě se děje

Další zprávy