Český animovaný film Lichožrouti míří do zahraničí. Uvidí ho Číňané i Poláci

Kultura ČTK Kultura, ČTK
23. 3. 2017 11:49
Rodinný snímek natočený podle předlohy Pavla Šruta vidělo v České republice 334 tisíc lidí. Producent Ondřej Trojan sdělil, že je velký zájem o anglickou verzi filmu o zlodějích lichých ponožek. Snímek měl premiéru loni v říjnu a byl nominován mimo jiné na cenu Český lev za nejlepší zvuk a scénografii.
Lichožrouti | Video: Total Helpart

Nejúspěšnější český animovaný film Lichožrouti míří do zahraničí. Příběh o zlodějích lichých ponožek, jenž natočila režisérka Galina Miklínová podle bestsellerů Pavla Šruta, bude k vidění v kinech v Polsku, Číně, Jižní Koreji či Spojených arabských emirátech.

"V Čechách a na Slovensku, kde už vidělo Lichožrouty celkem 334 tisíc lidí, se naopak zloději lichých ponožek stěhují z kin na DVD," oznámila mluvčí projektu Bára Trojanová.

Producent Ondřej Trojan se nechal slyšet, že z velkého zájmu o anglickou verzi rodinného filmu má radost. Za prodejem distribučních práv stojí pověřená dánská agentura LevelK.

Snímek, který měl českou premiéru 20. října 2016, byl jako jediný zástupce animované tvorby nominován na Ceny české filmové kritiky v kategoriích nejlepší film a nejlepší audiovizuální počin.

Česká filmová a televizní akademie nominovala Lichožrouty na cenu Český lev za nejlepší zvuk (Jan Čeněk a Richard Müller) a nejlepší scénografii (Galina Miklínová).

Ondřej Trojan propůjčil také svůj hlas jedné z postav - mafiánovi Padremu. Další hrdiny animovaného příběhu namluvili Kryštof Hádek, David Novotný, Matěj Ruppert, Tatiana Vilhelmová či Josef Somr. 

Na kávě s Pavlem Liškou, který nedávno oslavil kulaté narozeniny, narození dalšího potomka, ale získal i další zajímavé role, filmové i divadelní. | Video: Jolana Voldánová
 

Právě se děje

Další zprávy