Česko na Berlinale zastoupí první setkání se sexualitou

Kultura Kultura
23. 1. 2012 10:32
V hlavní soutěži je i snímek natočený u nás
Foto: Aktuálně.cz

Berlín - O Zlatého lva pro nejlepší film se bude na nadcházejícím mezinárodním festivalu v Berlíně ucházet koprodukční historický snímek Královská aféra, na jehož vzniku se podílela česká produkční společnost Sirena Film a který se natáčel v České republice.

Jediným českým filmem v programu je však absolventský film Příliš mladá noc, jímž dokončil na sklonku minulého roku studium na FAMU v Praze žijící slovinský režisér Olmo Omerzu. Festivalové komise ho doporučily do prestižní sekce Forum. Světovou premiéru si Příliš mladá noc odbude v Berlíně 13. února v deset večer; následovat budou další tři projekce pro veřejnost. Do české distribuce ho pak 22. března uvede společnost CinemArt.

Foto: Aktuálně.cz

Omerzu byl oceněný již za předešlé školní filmy (zejména za středometrážní film Druhé dějství, který byl v české kinodistribuci společně s filmem Bába Zuzany Špidlové). Patří k nastupující generaci režisérů hraných filmů, jejichž tvorbu stojí za to sledovat.

Příběh vypráví o dvou dvanáctiletých klucích, kteří se náhodně ocitnou v cizím bytě na zvláštní oslavě den po Silvestru. V bytě mladé dívky jsou rovněž na návštěvě dva dospělí muži. Děti se v bytě zapomenou, prožijí svoje první setkání s láskou a sexualitou, přestanou vnímat čas a neuvědomí si, že se po nich doma shánějí a pravděpodobně už je hledá policie.

Představiteli dětských rolí jsou Vojtěch Machuta a Jan Vaša, s nimi hrají Martin Pechlát, Natálie Řehořová a Jiří Černého. Pro debutujícího režiséra může být světová premiéra v Berlíně odrazovým můstkem pro kariéru i distribuci filmu mimo Českou republiku. 

Královská aféra dánského režiséra Nikolaje Arcela přibližuje zřejmě největší milostnou aféru dánských dějin. Odehrála se na začátku 70. let 18. století mezi Johanem Struenseem, německým lékařem krále Kristiána VII., a Karolinou Matyldou Hannoverskou, anglickou princeznou, která se za dánského krále provdala. Lékaře aféra dovedla až na popraviště. 

Afrer party po Zlatých Glóbech- Meryl Streep
Afrer party po Zlatých Glóbech- Meryl Streep | Foto: Reuters

Hlavní roli hraje Mads Mikkelsen, představitel zloducha z bondovky Casino Royale. Snímek, jehož hlavním producentem je dánská společnost Zentropa, vznikal v ČR loni od března do května. Natáčelo se například v Kroměříži, Ploskovicích, Českém Krumlově, na zámku Kačina, v Doksanech a Ledči nad Sázavou. V Praze si štáb pronajal Colloredo-Mansfeldský palác.

Dánský štáb v Česku tvořila necelá desítka lidí, které doplňovala asi stovka českých filmových profesionálů a další desítky dodavatelů navazujících služeb. Na produkci se podílely rovněž společnosti ze Švédska a Německa.

Program soutěžní sekce Berlinale je až na jeden film kompletní. Mezi dalšími 17 snímky, které se budou ucházet o hlavní trofeje, jsou díla z evropských filmových velmocí, ale také z Brazílie, Číny, Indonésie, Senegalu či USA.

Královské aféře budou v berlínské soutěži konkurovat například americký film Jayne Mansfield's Car natočený hercem Billym Bobem Thorntonem, italský Cesare deve morire (Cézar musí zemřít) bratří Paola a Vittoria Tavianiových nebo zahajovací film celého festivalu Sbohem královno od Benoita Jacquota. 

Ten přibližuje první dny Velké francouzské revoluce očima služebnictva na dvoře Ludvíka XVI. ve Versailles. Hlavní roli královny Marie Antoinetty ztvárnila Diane Krugerová.

Mezi největší herecké hvězdy 62. ročníku Berlinale, jenž se uskuteční ve dnech 9.-19. února, mají patřit Meryl Streepová, Angelina Jolieová, Clive Owen, Tom Hanks, Sandra Bullocková nebo Ewan McGregor. Na přehlídce bude uvedeno kolem 400 filmů.

 

Právě se děje

Další zprávy