Česko letos Oscara za zahraniční film nezíská

Kultura Kultura, Red Kul
14. 1. 2009 11:35
Karamazovi se nedostali ani do širšího výběru

Los Angeles, Praha - Česko letos Oscara pro zahraniční film nezíská. Karamazovi Petra Zelenky, které za nás Česká filmová a televizní akademie vyslala, nejsou v širším seznamu devíti nominovaných filmů. Nedostal se do něj ani slovenský poetický dokument Slepé lásky.

V longlistu, který zveřejnila Akademie filmových umění a věd, není ani italská Gomorra, snímek Mattea Garroneho podle bestselleru Roberta Saviana přinášející zasvěcenou zprávu o praktikách italské mafie. Film získal Velkou cenu v Cannes a proměnil všech pět nominací na Evropské filmové ceny včetně nejvyšší trofeje Snímek roku.

Další předběžně známí favorité už ale v návrzích nechybějí: především izraelský animovaný film Valčík s Bašírem (Waltz with Bashir), který má čerstvě na kontě Zlatý Glóbus, a pak francouzské multikulturní drama Mezi zdmi (Entre les murs) - držitel Zlaté palmy z Cannes - ve němž režisér Laurent Cantet bere diváky do jedné pařížské střední školy.

Cannes: Valčík s Bašírem
Cannes: Valčík s Bašírem | Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Baader-Meinhofová míří do německých kin a za Oscarem
Mí herci se vybrali sami, říká držitel Zlaté palmy
Valčík s Bašírem nemá být jen cool film o válce

Z mezinárodně známějších snímků je v širším výběru také německý film Der Baader Meinhof Komplex. Snímek o studentských bouřích na konci 60. let a následné vlně levicového radikalismu zpracovává stále živé téma teroristické skupiny RAF.

Mezinárodní ohlas má za sebou i turecký snímek Tři opice (Uc maymun), vizuálně vytříbené kontemplativní rodinné drama režiséra Nuri Bilge Ceylana.

Foto: archiv
Čtěte také:
Zlaté glóby vyhrál přímý přenos indické chudoby
Nejlepší filmy? Odborníci vyzdvihli Batmana i Milka
Mezi filmy roku míří gay starosta a mládnoucí stařec

Částečně překvapivá může být neúčast britského adepta, snímku Milionář z chatrče Dannyho Boylea. Ale držitel největšího počtu letošních výročních cen včetně čtyř Zlatých glóbů, ve kterém se mluví anglicky, kurdsky a hindsky, je počítán mezi angloamerickou produkci a určitě se objeví v hlavních oscarových kategoriích.

Seznam tak doplňují Revanche (Rakousko), The Necessities of Life (Kanada), Departures (Japonsko), Tear This Heart Out (Mexiko) a Everlasting Moments (Švédsko).

Loni byl vítězem cizojazyčné kategorie rakouský snímek Ďáblova dílna. Každá země může nominovat jeden snímek; do 81. ročníku se jich přihlásilo pětašedesát. Konečná sestava pěti uchazečů bude oznámena 22. ledna - stejně jako další nominace na Oscary.

V Česku se z nominovaných filmů v kinech zatím hraje pouze snímek Mezi zdmi. Valčík s Bašírem bude mít premiéru 22. ledna a Der Baader Meinhof Komplex 9. dubna.

 

Právě se děje

Další zprávy