Česko čeká francouzský filmový Galimatyáš

Kamil Fila Kamil Fila
11. 11. 2009 9:00
Blíží se 12. ročník Festivalu francouzského filmu
Panika v městečku
Panika v městečku | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Od příštího týdne bude hned ve čtyřech českých městech probíhat Festival francouzského filmu rozdělený do celkem šesti sekcí. Snahou pořadatelů je ukázat pestrost současné francouzské kinematografie a pokrýt požadavky různorodého publika: dojde tedy jak na lidové hity, tak náročnější umělecké filmy, snímky dlouhometrážní i krátkometrážní, hrané i animované a dokumentární.

Již dvanáctý ročník přehlídky, která loni měla přes 17 tisíc návštěvníků, má i letos svou soutěžní sekci, kde mezi sebou bude soupeřit deset filmů, které vybrali čeští novináři.

Favoritem je Séraphine režiséra Martina Provosta - životopis Séraphine de Senlisové, původně uklizečky, v níž sběratel umění objeví malířský talent. Snímek získal letos sedm Césarů. V hlavní roli exceluje Yolande Moreauová, která se představí ještě ve dvou filmech z programu - Galimatyáš a Louis-Michel.

Mikulášovy patálie
Mikulášovy patálie | Foto: Aktuálně.cz

Ze soutěžního výběru se do širšího povědomí v zahraničí dostal i snímek Na počátku režiséra Xaviera Giannoliho - o muži, který přijde odnikud a na opuštěném staveništi se začne vydávat za stavbyvedoucího. Podaří se mu obnovit stavební práce, ale pak se zamiluje do ženy, jíž by měl říct o sobě pravdu. Film soutěžil letos v hlavní sekci v Cannes.

V programu se setkáme v předpremiéře i se dvěma vítězi z Cannes: vězeňským psychologickým dramatem Prorok režiséra Jaqcuese Audiarda (Velká cena poroty) a experimentálním hororem Antikrist režiséra Larse von Trier (cena pro herečku Charlotte Gainsbourgovou).

Dalšími předpremiérami budou komedie Mikulášovy patálie, hraná adaptace slavné dětské knihy, kterou ve Francii zhlédly už čtyři miliony diváků, nebo ztřeštěná animovaná komedie Panika v městečku, kde si tvůrci surrealisticky a dadaisticky zablbnuli s figurkami na hraní.

Galimatyáš
Galimatyáš | Foto: Aktuálně.cz

Poslední avizovanou „peckou" má být Galimatyáš, stylizovaná poetická komedie Jeana-Pierra Jeuneta, autora Amelie z Montmartru.

Sekce Panorama bude obsahovat koprodukční snímky, kde je francouzský vklad především finanční. Hlavními taháky tu budou drama Jaffa režisérky Keren Yedaya, jež bylo Izraelem vysláno do boje o Oscara namísto favorizovaného Libanonu, drama Na chvíli svobodní režiséra Arashe T. Riahiho, jež bylo pro změnu vysláno do oscarového klání Rakouskem, a poté dokumentární film La Vida Loca o latinoamerických ganzích, jehož režisér Christian Poveda při natáčení zahynul.

Prorok
Prorok | Foto: Aktuálně.cz

Po úspěšném loňském pokusu uspořádat "dlouhý večer krátkých filmů" přichází podruhé sbírka kraťasů, tentokrát jich bude čtrnáct.

Festival letos představí i novou sekci Ciné Classique, jež se bude zaměřovat na klasická díla z historie francouzského filmu; promítání mimochodem proběhne z blu-ray disků. První volba padla na tvorbu dvou význačných představitelů francouzské nové vlny, Françoise Truffauta (Hebká kůže, Konečně neděle a Rodinný krb) a Alaina Resnaise (Chci domů, Mélo a Život je román)

Do multiplexů pak budou pod hlavičkou FFF opět vyslány tzv. Filmové hity. Tedy snímky, jež mají francouzské produkční zázemí a v uplynulém roce běžely v české distribuci: 35 panáků rumu, Coco Chanel, Paříž 36, Home, Muž a jeho pes, JCVD, Louise-Michel, Veřejný nepřítel č. 1 či Ricky.

Séraphine
Séraphine | Foto: Aktuálně.cz

V českých kinech je mezi zahraniční tvorbou po americké produkci nejčastěji zastoupena právě francouzská kinematografie. Každoročně jde až o dvacítku titulů, které zhlédne přes půl milionu diváků.

Ke zvýšení prestiže přispěje i návštěva několika tvůrců. Největší hvězdou bude režisér Jeunet, jehož na premiéru Galimatyáše doprovodí i komička a hadí žena Julie Ferrier. K filmu Prorok přijede představitel hlavní role Tahar Rahim nominovaný na evropské Oscary, k Mikulášovým patáliím režisér Laurent Tirard.

Svůj debut Šachová královna osobně uvede režisérka Caroline Bottaro, další soutěžní film Lehké zachvění země zase režisér Philippe Fernandez.

Čtěte také:
Nejvíc nominací na evropské Oscary má Prorok
Titul francouzský film roku uzmula gangsterovi malířka

Francouzský herec Grégoire Colin, který byl dvakrát hostem festivalu v Karlových Varech, představí v Praze tentokrát jako režisér svůj první film Zátoka lišek na Večeru krátkých filmů; ten navštíví i herečka a režisérka Caroline Deruas, jež zde uvede svůj krátkometrážní snímek Oheň, krev, hvězdy nominovaný do klání o Césara.

Diváky kromě nabídky může nalákat i výhodné jednotné vstupné 89 Kč. Všechny filmy budou uvedeny v původním znění s českými titulky nebo s českým dabingem.

 

Právě se děje

Další zprávy