Českého lva za přínos kinematografii dostane Josef Somr

Kultura ČTK Kultura, ČTK
1. 3. 2012 13:36
Akademie tak ocení jeho mimořádné herecké kvality
O rodičích a dětech: jen tak mimoděk se divák naučí dělat karbenátky
O rodičích a dětech: jen tak mimoděk se divák naučí dělat karbenátky | Foto: Open Field Pictures

Praha - Českého lva za mimořádný přínos české kinematografii převezme v sobotu 3. března ve Velkém sále pražské Lucerny herec Josef Somr. Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) tak ocení jeho mimořádné herecké kvality.

Filmovým tvůrcům tu budou už podevatenácté předány výroční ceny. Akademie vybírala vítěze mezi autory 24 celovečerních hraných snímků a 17 dokumentů. Nejvíce nominací získal filmový debut zesnulého exprezidenta Václava Havla s názvem Odcházení, který se bude o vítězství ucházet ve všech dvanácti kategoriích.

Akademici pustili do druhého kola v každé z kategorií pět titulů, naději na ocenění má jedenáct celovečerních snímků. Vedle Odcházení získala deset nominací Poupata režiséra Zdeňka Jiráského a film Alois Nebel Tomáše Luňáka, osm Nevinnost Jana Hřebejka, šest snímek Roberta Sedláčka Rodina je základ státu a pět nominací dostaly Lidice Petra Nikolaeva.

V letech 2005 a 2009 Josef Somr dvakrát zvítězil v anketě Neviditelný herec o nejlepšího rozhlasového herce, v roce 2005 obdržel z rukou prezidenta medaili Za zásluhy. Je dvojnásobným držitelem Ceny Thálie (1997 a 2001).

Magických osm: Josef Somr ve filmu Žert
Magických osm: Josef Somr ve filmu Žert | Foto: Aktuálně.cz

Rodák z moravského Slovácka a absolvent brněnské JAMU zazářil hned ve své první velké filmové roli prostopášného výpravčího Hubičky ve filmu Jiřího Menzela Ostře sledované vlaky, který na jaře 1968 získal Oscara za nejlepší neanglicky mluvený film.

Koncem 60. let se blýskl postavou maloměšťáckého Ády Vinše ve vůbec nejlepší páralovské adaptaci Soukromá vichřice režiséra Hynka Bočana. Nezapomenutelným se stal i jako zahořklý intelektuál Ludvík Jahn v adaptaci Kunderova Žertu Jaromila Jireše.

Z jeho polistopadové tvorby vyniká především doktor Hanzelín v Jirešově snímku Helimadoe (1993), král Dobromil v pohádce Čert ví proč (2003), jeden z hlavních hrdinů synovsko-otcovské roadmovie po Stromovce a jejím okolí O rodičích a dětech (2008) a karbaník Baluna v podfukářské komedii U mě dobrý (2008). V polovině dubna se objeví v novince Jiřího Stracha Vrásky z lásky (2012).

Mimořádného Českého lva převzal loni herec a scenárista Zdeněk Svěrák. V 90. letech byli podobně poctěni režiséři František Vláčil, Jan Švankmajer, Karel Kachyňa, Jiří Menzel, Miloš Forman a Jiří Krejčík. Dále pak například kameraman Miroslav Ondříček, kostýmní výtvarník Theodor Pištěk a herečky Stella Zázvorková a Jana Brejchová.

 

Právě se děje

Další zprávy