České krátké filmy se vracejí do kin

Irena Hejdová
15. 12. 2005 16:00
Praha - V lednu bude mít premiéru film 4 věci , soubor čtyř krátkých filmů mladých režisérů.

Nedávno skončený Festival krátkých filmů upozornil na to, že česká krátkometrážní tvorba prakticky neexistuje. Jakoby v odpověď přichází 19. ledna do kin film 4 věci, v němž se čtyři generačně spříznění tvůrci vyjadřují různým způsobem ke koexistenci člověka s věcmi (či věcí s člověkem).

foto z filmu Věci
foto z filmu Věci | Foto: Jacket Bros

Krátké filmy

Tři filmy z kvarteta jsou dokumentární, čtvrtý kombinuje hranou akci s animací. Většina vznikla v rámci studia tvůrců na FAMU a posbírala několik ocenění na nejen studentských filmových přehlídkách. Jde o to nejlepší ze současné studentské filmové tvorby. Tato oblast je jednou z mála, kde krátké filmy ještě vznikají. Snad zájem diváků povzbudí i další tvůrce k tvorbě krátkých filmů.

foto z filmu Test
foto z filmu Test | Foto: Jacket Bros

Vztah k věcem

Pohled autorů na věci je skeptický i shovívavý, groteskní i poetický a především hravý. Věci v tomto dokumentu zastupují na jedné straně dopravní prostředky (motocykly v Motocyklení a auta v Testu), na druhé straně pak prosté shromažďování předmětů (Věci) či třeba banálních každodenních zážitků (Deník Babičky Němcové). Obecněji se dokumentární filmy shrnuté v souboru vyjadřují k problematice lidské existence a především stáří, pixilovaný Test pak spíše k přetechnizovanosti moderní civilizace.

foto z filmu Deník babičky Němcové
foto z filmu Deník babičky Němcové | Foto: Jacket Bros

O filmech

Mezi filmy je dokument Motocyklení Markéty Válkové o starých závodnících. Dalším filmem je výborný Deník Babičky Němcové Jana Gogoly ml., hravý portrét světa stařenky, která si po dobu 25 let zapisovala svérázný deník o počasí a místních událostech. Posledním dokumentem je film Marty Hrubé Věci o dilematu mezi shromažďováním a vyhazováním předmětů. Hraný a animovaný film v souboru zastupuje Test Václava Švankmajera natočený formou pixilace (animace živého herce, v tomto případě Tomáše Hanáka).

Film 4 věci vstupuje do kin 19. ledna, distribuuje ho společnost Warner Bros. Více o filmu najdete ZDE.

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy