České filmy si letos zaslouží i zavedení anticen

Kamil Fila ČTK Kamil Fila, ČTK
3. 12. 2011 15:00
Své ceny podruhé rozdají akademici i filmoví novináři
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Už podruhé budou letošní domácí kinematografickou tvorbu hodnotit a oceňovat dvě zcela odlišné poroty - členové České filmové a televizní akademie udělí České lvy a filmoví kritici a publicisté svá ocenění, která tak vstoupí do druhého ročníku.

Výroční Ceny české filmové kritiky budou předány na večeru v holešovickém klubu SaSaZu 14. ledna za přítomnosti kamer České televize. Přenos se objeví na programu ČT2, scénář k večeru píšou stejně jako loni Tomáš Baldýnský a Jaroslav Sedláček. Uděluje je sdružení Cen české filmové kritiky na základě dvoukolového hlasování filmových novinářů.

Akademie versus kritici 

Čeští lvi budou vyhlášeni tradičně v pražské Lucerně 3. března 2012 už podevatenácté v přímém přenosu ČT1. Nominační večer se uskuteční 4. února. O křišťálovou sošku se bude ucházet 24 hraných snímků a 17 dokumentů, oznámila v pátek Česká filmová a televizní akademie (ČFTA).

Foto: Aktuálně.cz

"Na vyhlášení Cen české filmové kritiky zveme na čtyři sta hostů - loni se jich do Divadla Archa vešlo kolem 250," řekla ředitelka České filmové komory Helena Uldrichová.

Cenu za nejlepší film předá opět umělecká poradkyně karlovarského festivalu Eva Zaoralová. Cenu za scénář Zdeněk Svěrák, nejlepší skladatel si cenu převezme z rukou Petra Hapky.

Filmoví kritici na rozdíl od ČFTA neodmítají snímek Martina Šulíka Cigán; navíc mají oproti Českým lvům v soutěži dokumentů zařazeny dva snímky - Everest (od Pavla Béma) a Nadohled (od Andrey Slovákové).

Prezídium ČFTA rozhodlo, že Cigán nemůže být zařazen do soutěže. Je sice slovensko-českou koprodukcí s více než dvacetiprocentním českým finančním vkladem, avšak nesplňuje jednu z podmínek soutěže, když alespoň jeden z hlavních tvůrců (režie, scénář, hlavní role) musí mít českou státní příslušnost. Stejně tak prezidium rozhodlo, že hraný dokument Ivanny Benešové Zneužívaný bude zařazen do kategorie dokumentů, a nikoliv hraných snímků.

Čtěte také:
Pane Vachlere, vážně je podoba Českých lvů udržitelná?

Jako v předešlém ročníku zůstane zachován princip pěti nominací, které se během finálového večera zužují na tři a teprve pak je vyhlášen vítěz. "Co jsme brali jako experiment, se nad očekávání osvědčilo. Spokojenost s tímto systémem na loňském ročníku projevovali jak televizní diváci, tak hosté v sále - takže není důvod v tom nepokračovat," komentoval to výkonný ředitel ČFTA Petr Vachler.

Foto: Aktuálně.cz

Kategorie Nejlepší výtvarný počin letos mění svůj název na Nejlepší výtvarné řešení filmu, mění se také cena za Dlouholetý umělecký přínos českému filmu - nový název je Mimořádný přínos české kinematografii. Novým členem prezidia ČFTA se po zesnulém scenáristovi Jiřím Hubačovi stal režisér Saša Gedeon.

Moderátoři nominačního i hlavního večera budou zveřejněni na tiskové konferenci v Praze koncem ledna příštího roku. Nového průvodce budou mít po Petru Nárožném i Ceny české filmové kritiky. V krátkém sestřihu připomenou domácí osobnosti ze světa filmu, které během letošního roku zemřely.

Vzkříšení plyšového lva by neškodilo 

Na Cenách české filmové kritiky budou ke každé kategorii pouze tři nominovaní. Na rozdíl od Českých lvů jsou u Cen české filmové kritiky zveřejňovány seznamy hlasujících a jejich voleb v jednotlivých kategoriích. Filmoví publicisté angažovaní v tomto sdružení jsou navíc zavázáni zhlédnout všechny české filmy v daném roce, nebo se alespoň pokusit vidět jich co nejvíce.

Právě nezájem a neznalost současné filmové produkce byly terčem kritiky u členů akademie, udělujících České lvy. Tak jako každý rok se ale hlasování jistě zúží jen na omezený počet filmů, u nichž má smysl uvažovat o udělení více nominací a cen.

Rodina je základ státu
Rodina je základ státu | Foto: Bontonfilm

Předběžnými favority jsou snímek Roberta Sedláčka Rodina je základ státu a 80 dopisů od debutanta Václava Kadrnky, hodně se mluví i o Poupatech, rovněž debutujícího Zdeňka Jiráského.

Prozatím nejsilnější se ale jeví Alois Nebel, který má za sebou největší okružní jízdu po světových festivalech a bojuje o nominaci na Oscara hned ve dvou kategoriích (neanglicky mluvený film a animovaný film). Za outsidera, který by mohl překvapit, se považuje komedie Petra Marka Nic proti ničemu.

Zajímavé bude sledovat, jak se hlasující v obou cenách postaví ke snímku Odcházení od Václava Havla, který se dočkal velmi rozpačitého přijetí u kritiky i publika (zčásti ovšem tato averze neměla nic společného se samotným dílem).

Nejhalasněji propagovaný a jeden z divácky nejúspěšnějších filmů Lidice by asi chtěl završit své celoroční tažení nějakými domácími cenami, je ovšem otázka, za co by měly být. Film odmítnutý již karlovarským festivalem má především rozměr „národního kýče".

Perfect Days - I ženy mají své dny
Perfect Days - I ženy mají své dny | Foto: Kultura

Překvapit by snad mohly ještě snímky Perfect Days - I ženy mají své dny od Alice Nellis (především Ivana Chýlková zřejmě bude favoritkou na hlavní ženský herecký výkon) a Ondřej Vetchý by mohl bojovat sám se sebou díky výkonům v Nevinnosti a ve Vendetě (opět jen záleží na tom, k jakým kvalitám budou hlasující přihlížet).

Mezi dokumenty se zřejmě svede souboj mezi snímky Vše pro dobro světa a Nošovic od Víta Klusáka a Pod sluncem tma od Martina Marečka (ten má hlavní cenu z festivalu v Jihlavě).

Nebývalé množství extrémně špatných filmů, jež letos vznikly (namátkou V peřině, Westernstory, Saxána a lexikon kouzel, Bastardi 2, ale i úplně zapomenuté tituly), si říká spíš o zavedení anti-ceny. Na Českých lvech se už ovšem Plyšový lev nikdy udělovat nebude, u Cen české filmové kritiky zatím zůstává tato možnost otevřená.

 

Právě se děje

Další zprávy