České dívky v Londýně žijí jako lištičky

Irena Hejdová Irena Hejdová
18. 11. 2006 10:00
Praha - Nový český film vypráví o osudech několika východoevropských dívek v britské metropoli.
Lištičky: Herečka Jitka Josková
Lištičky: Herečka Jitka Josková | Foto: Aktuálně.cz

"Inspirovala jsem se komunitou a životem dívek z východní Evropy, které mají zkušenosti jako au pairs  a hledají nový i dočasný život v Dublinu nebo v Londýně," prozrazuje debutující režisérka Mira Fornayová o snímku Lištičky.

Hlavní hrdinkou jejího filmu je mladá Slovenka Alžběta. "Neustále se snaží něco dokazovat sobě i své starší sestře Martině," popisuje Fornayová. Alžběta si přeje v Irsku najít muže a s ním nový domov - tedy něco, co Martina už má.

Ze společné minulosti sester se však vrací jisté tajemství;  ve chvíli, kdy do Alžbětina života vstoupí zvláštní dívka Zuzana.

Režisérka Mira Fornayová, kameraman Tomáš Sysel a herci Reka Derzsiová, Rita Banczi a Padraic Delaney
Režisérka Mira Fornayová, kameraman Tomáš Sysel a herci Reka Derzsiová, Rita Banczi a Padraic Delaney | Foto: Aktuálně.cz

V rolích Alžběty, Martiny a Zuzany debutují mladé slovenské herečky Reka Derzsiová a Rita Banczi společně s českou herečkou Jitkou Joskovou.

V hlavní mužské roli se podle producenta Petra Oukropce objeví irský herec Padraic Delaney.

Hrál ve snímku Kena Loache Vítr v ječmeni (Wind That Shakes the Barley), který zvítězil na letošním festivalu v Cannes.

Natáčení Lištiček začalo minulý týden v lokacích u Říčan. Pokračovat se bude v únoru ve Velké Británii, kde se odehrává podstatná část filmu.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

ČTĚTE TAKÉ:

Debutující Fornayová má za sebou studium režie na FAMU a také na National Film and Television School v Londýně. Kameramanem filmu je taktéž absolvent FAMU Tomáš Sysel.

Producentem filmu je společnost Negativ, která v minulosti stála už za několika výraznými debuty včetně Gedeonova Indiánského léta, Najbrtových Mistrů či Pavlátové Nevěrných her.

Lištičky vznikají v česko-slovensko-irské koprodukci. Film získal podporu evropského fondu Eurimages, koproducentem je i Česká televize. Do kin by Lištičky měly vstoupit na podzim 2007.

 

Právě se děje

Další zprávy