České animované filmy budou po téměř 30 letech soutěžit na festivalu v Annecy

ČTK ČTK
22. 5. 2021 10:40
Po téměř 30 letech se do hlavních sekcí festivalu animovaných filmů ve francouzském Annecy dostaly dva české celovečerní snímky. Režisérka Michaela Pavlátová bude soutěžit s převážně českým dílem Moje slunce Mad. Další titul Myši patří do nebe debutujících režisérů Denisy Grimmové a Jana Bubeníčka bude uveden ve společnosti tvorby Netflixu a Disneyho.
Film Myši patří do nebe uvedou česká kina 7. října.
Film Myši patří do nebe uvedou česká kina 7. října. | Foto: CinemArt

Letošní ročník festivalu, který slaví 60 let od založení, se koná od 14. do 19. června.

Film Moje slunce Mad režisérky Michaely Pavlátové vypráví o dívce Heleně alias Herry, která opouští Prahu, aby se v Kábulu z lásky vdala za spolužáka Nazira. Kromě vidiny láskyplné budoucnosti v početné rodině ji táhne z Čech i touha po zážitcích v exotickém prostředí.

Snímek podpořil fond kinematografie téměř 21 miliony korun, má také alokovanou částku asi 8,6 milionu korun v systému filmových pobídek.

Režisérka, výtvarnice a animátorka Pavlátová za svá díla obdržela mnoho ocenění včetně nominace na Oscara a Zlatého medvěda v Berlíně. V současnosti vede katedru animace na FAMU v Praze.

Snímek Myši patří do nebe pak byl vybrán do sekce Screening Events. Celovečerní animovaný debut režisérů Denisy Grimmové a Jana Bubeníčka vznikl v české, francouzské, polské a slovenské koprodukci. Natočen byl podle stejnojmenné knihy Ivy Procházkové, scénář napsali Alice Nellis a Richard Malatinský.

Vypráví o dvou přirozených nepřátelích, kterým fatální událost umožní stát se přáteli - myšce Šupito a lišákovi Bělobřichovi. Oba se vymykají okolí, a možná proto je osud svedl dohromady, přestože o to nestáli.

Titul Myši patří do nebe podpořil Státní fond kinematografie částkou 9,4 milionu korun. Film se natáčel v Česku, také využil systému pobídek. V kinech bude mít premiéru 7. října.

Další českou položkou v hlavním programu festivalu je krátký animovaný snímek Sestry. Dílo studentky pražské FAMU režisérky Andrey Szelesové se zaměřuje na postupně se měnící vztah mezi dvěma sestrami. Soutěžit bude v sekci Graduation Short Films in Competition.

Před dvěma lety ve stejné sekci festivalu zvítězila Dcera režisérky Darji Kaščejevové, pro kterou byl úspěch v Annecy odrazovým můstkem k dalším úspěchům a oceněním po světě.

Naposledy celovečerní český titul soutěžil v Annecy roku 1993, šlo o snímek Motýlí čas od režiséra Břetislava Pojara. Do sekce Screening Events byl roku 2018 zařazen ještě Hmyz režiséra Jana Švankmajera.

Musela jsem animovat loutky a zároveň pohyb kamery. Záleželo na každém pohybu, ale kamera dodala pocit, že to žije a dýchá, říká Daria Kaščejevová. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy