Filmaři napsali festivalu ve Varech. Nechtějí, aby ho platila zbrojovka

ČTK ČTK
Aktualizováno 1. 7. 2019 13:21
Téměř čtyři desítky českých a slovenských režisérů, herců či producentů zaslaly otevřený dopis vedení karlovarského filmového festivalu. V pondělí následně vedení festivalu vydalo oficiální vyjádření, v němž spolupráci se zbrojovkou podpořilo.
Jednou z autorek dopisu je filmařka Tereza Nvotová.
Jednou z autorek dopisu je filmařka Tereza Nvotová. | Foto: archiv Terezy Nvotové

Signatáři protestují proti tomu, že mezi partnery akce je společnost Česká zbrojovka. Ta podle podepsaných filmařů svou obchodní politikou neodpovídá idejím, na nichž festival stojí. Mezi partnery festivalu patří i firma Czechoslovak Group zbrojařů Michala a Jaroslava Strnadových, která je mezi největšími českými vývozci zbraní a má za sebou i několik kontroverzních obchodů.

Mluvčí karlovarské přehlídky Uljana Donátová odpověděla, že vedení festivalu bude otevřenému dopisu věnovat pozornost při hodnocení letošního ročníku.

"Festival systematicky a hrdě promítá důležité filmy, které často mluví o násilí, nespravedlnosti, korupci či potírání lidských práv. Zve a podporuje filmaře ze zemí, kde se kvůli represivním režimům nemohou svobodně vyjadřovat a točit. Vážíme si toho, a právě proto nás zpráva o financování festivalu Českou zbrojovkou zklamala," stojí v dopisu, jejž podepsali režiséři Jan Hřebejk, Tereza Nvotová, Vladimír Michálek, Juraj Nvota, Vít Klusák nebo herečky Jana Plodková, Anna Šišková, Anna Geislerová a Zuzana Kronerová.

Uvádějí, že zbrojovka, oficiální sponzor festivalu, v minulosti vyvážela zbraně do nedemokratických zemí s represivními režimy, a vydělávala tak na porušování lidských práv.

"Domníváme se, že svátek filmu a svobody by z principu neměl být placen firmou, která podle zdrojů jako Amnesty International v minulosti porušovala kodex Evropské unie o obchodu se zbraněmi. Jsme přesvědčeni, že lidská práva by měla vždy stát nad byznysem," uvádějí signatáři.

Proto apelují na vedení festivalu, aby se příští ročník konal bez podpory České zbrojovky. "Mnohem raději se zúčastníme skromnější, ale o to hrdější největší oslavy filmu v České republice," uzavírají.

V pondělí pak po protestu vedení festivalu vydalo oficiální vyjádření, v němž spolupráci se zbrojovkou podpořilo. "Vedení MFF KV si váží spolupráce s tradičními českými firmami, jakou je i Česká zbrojovka, které poskytují nezbytnou podporu pro zachování kvality filmového festivalu pro všechny návštěvníky a také vytvoření filmařské platformy, která otevírá desítkám tvůrců cestu k další umělecké realizaci."

Reakce MFF KV

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary se jako akce s dlouholetou tradicí spojuje s tradičními českými značkami. Česká zbrojovka, založená v roce 1936, patří k těm, které představují základy domácího strojírenského průmyslu. Právě tradiční české firmy a značky, včetně České zbrojovky, pomohly v loňském roce, po odchodu generálního partnera pouhé tři měsíce před začátkem přehlídky, zabezpečit její konání a festival pro filmaře i diváky udržet.

Česká zbrojovka podporuje celou řadu kulturních akcí, věnuje prostředky charitativním nadacím a fondům solidarity a pomáhá tak potřebným ve složitých životních situacích. Pravidla podnikatelské činnosti deklaruje ve vlastním, veřejně dostupném Etickém kodexu.

Vedení MFF KV si váží spolupráce s tradičními českými firmami, jakou je i Česká zbrojovka, které poskytují nezbytnou podporu pro zachování kvality filmového festivalu pro všechny návštěvníky a také vytvoření filmařské platformy, která otevírá desítkám tvůrců cestu k další umělecké realizaci.

 

Právě se děje

Další zprávy