Česká televize chystá finále Marie Terezie. František mi přirostl k srdci, říká Kotek

ČTK ČTK
22. 3. 2021 14:22
Pátý, závěrečný díl minisérie o jediné ženě na českém trůnu, Marii Terezii, připravuje v těchto dnech štáb režiséra Roberta Dornhelma. V dubnu se vrátí do Valtic a do Kroměříže. Tam padne první klapka finále nejrozsáhlejšího koprodukčního projektu, na jakém se kdy podílela Česká televize.
Vojtěch Kotek jako František I. Štěpán Lotrinský.
Vojtěch Kotek jako František I. Štěpán Lotrinský. | Foto: Julie Vrabelová

Točit se bude mimo jiné na zámcích Slavkov, Milotice, Jaroměřice nebo v klášteře Plasy.

Scénář vznikající epizody zachycuje posledních 20 let života habsburské panovnice. Jde o období takzvané sňatkové politiky, kdy vychovávala dceru Marii Antoinettu pro francouzský trůn a připravovala syna Josefa II. na převzetí moci.

Panovnici si v závěrečném dílu zahraje Ursula Straussová, Josefa II. ztvární Aaron Friesz. Z českých a slovenských herců se ve filmu objeví Vojtěch Kotek, David Švehlík, Táňa Pauhofová nebo Igor Bareš. Výraznou novou postavou bude hrabě Kounic v podání Stanislava Majera. Nově se představí také Slovák Maroš Kramár.

V těchto dnech v budovách Barrandovských ateliérů vznikají kostýmy, chystají se paruky a maskéři pracují na odlitcích pro ztvárnění stárnutí hlavních postav. Představitel Františka Štěpána Vojtěch Kotek hovoří o roli, jakou herec nepotkává každý den. "I když je to úkol nelehký, jsem šťastný, že se ho můžu zhostit, protože mi postava Františka opravdu hodně přirostla k srdci a jen s tíhou na něm bych se s tímhle kavalírem teď - těsně před cílovou rovinkou - loučil," říká.

Kreativní producent minisérie Jan Maxa připomíná, že na projektu česká strana spolupracuje s rakouskou stanicí ORF. "Náročné a poučné byly debaty nad scénáři, kde jsme museli vzájemně pochopit, jak odlišně vnímáme některé historické momenty a roli či význam konkrétních postav v nich," uvádí.

Táňa Pauhofová jako Eliza Fritzová.
Táňa Pauhofová jako Eliza Fritzová. | Foto: Jakub Hrab

Snímek vznikl v koprodukci čtyř veřejnoprávních televizí, kromě té české a rakouské jde o slovenskou RTVS a maďarskou MTVA.

Česká televize uvedla první dva díly na začátku roku 2018 při příležitosti 300. výročí narození Marie Terezie. První díl se s více než dvěma miliony diváků stal nejsledovanějším pořadem novoročního dne. Druhý přilákal téměř 2,2 milionu lidí. Mladou Marii Terezii v prvních dvou částech ztvárnila Rakušanka Marie-Luise Stockingerová, v pokračování uvedeném 1. a 5. ledna 2020 ji vystřídala krajanka Stefanie Reinspergerová.

"Oproti původním dvěma dílům ubylo lechtivých sexuálních výjevů, jako byla třeba destrukce postele při náruživém novomanželském koitu. Třetí část se soustřeďuje především na velkou politiku, diplomatická jednání a zrádné intriky. Ve čtvrtém díle se znovu výrazněji prosazuje romantická či spíše melodramatická linka," napsal v recenzi pro Aktuálně.cz kritik Tomáš Seidl.

 

Právě se děje

Další zprávy