Češka Irglová má za píseň nominaci na Oscara

kf, krk
22. 1. 2008 14:13
Zástup uchazečů vedou Coeni a petrolejářské drama
Javier Bardem ve filmu Tahle země není pro starý
Javier Bardem ve filmu Tahle země není pro starý | Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Filmy Tahle země není pro starý a Až na krev vedou pole letošních oscarových uchazečů s osmi nominacemi. Oba poměrně drsné - a pro mediálně nejslavnější ceny mírně atypické - románové adaptace splnily role favoritů.

Figurují ve všech hlavních kategoriích včetně režie, kde bratry Coeny a Paula Thomase Andersona doplnili Tony Gilroy za drama Michael Clayton, Julian Schnabel za snímek Skafandr a motýl a Jason Reitman za Juno.

O Oscara za nejlepší film bude soutěžit téměř totožná pětice: Juno, Pokání, Tahle země není pro starý, Až na krev a Michael Clayton. 

Daniel Day-Lewis ve filmu Až na krev
Daniel Day-Lewis ve filmu Až na krev | Foto: Aktuálně.cz

V nominacích na jubilejní 80. ceny Akademie je zastoupena i česká stopa. Irský hudební film Once, ve kterém hraje zpěvačka a pianistka Markéta Irglová, byl nominován na Oscara v kategorii nejlepší píseň. Baladu Falling Slowly Irglová nazpívala s Glenem Hansardem.

Kromě Irglové nalezneme podíl českého rodáka i u nominovaného původního scénáře k animáku Ratatouille: na něm se podílel Jan Pinkava, jenž už má sošku za krátký animovaný příbeh Geriho hra.

U Oscarů naposledy zaznělo české jméno v roce 2004, kdy byly nominovány na nejlepší neaglicky mluvený film Želary.

Body pro těhotnou komedii

Největším překvapením v kategorii nejlepší film a režie je komedie Juno o těhotné teenagerce. Její představitelka Ellen Pageová byla zároveň nominována mezi nejlepší herečky v hlavní roli.

Jason Reitman tím - vedle ostatních předem favorizovaných snímků - uzmul Joeu Wrightovi režijní nominaci za Pokání, přestože právě on tu měl být nejžhavějším kandidátem. Akademie dala překvapivě přednost lehčímu žánru ze současnosti před kostýmním uslzeným filmem; to nebývá tradicí.

Juno má navíc nominaci za původní scénář, jenž napsala debutantka Diablo Codyová.

Foto: Reuters
Čtěte také: Kompletní seznam nominací

Velmi dobře si vedl dosud mírně upozaďovaný právnický thriller Michael Clayton. Má sedm nominací, kromě zmiňovaných i nejlepšího herce v hlavní roli pro George Clooneyho, jeho protihráčka Tilda Swintonová za herečku ve vedlejší roli a Tom Wilkinson za herce ve vedlejší roli. Scenárista a režisér Tony Gilroy byl nominován v obou kategoriích.

Francouzsky mluvené drama amerického režiséra Juliana Schnabela Skafandr a motýl bylo vyřazeno z nominací za nejlepší cizojazyčný film, posunulo se ovšem mezi hlavní filmy a má želízka v ohni za nejlepší režie, adaptovaný scénář, kameru a střih. Takovou praxí se Akademie snaží vyjít vstříc pozoruhodným zahraničním snímkům.

Za muzikál bojuje jen Depp

Tím se ovšem zavřela vrátka hororovému muzikálu Tima Burtona Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleetstreet, jemuž fandilo hodně diváků. Nominace z prestižní sledované pětky kategorií zbyla jen pro Johnnyho Deppa v hlavní roli.

Foto: Michal Pařízek
Čtěte také: Jak vznikal film Once

Vynahradit si to film snad může v kategoriích nejlepší výprava a kostýmy. Nadčasová hudba a písně bohužel nemohly být nominovány, protože byly napsány pro starší divadelní hru a nikoli přímo pro film.

Předběžnou hereckou královnou se dle očekávání stala Cate Blanchettová se dvěma nominacemi: za vedlejší roli v originální biografii Boba Dylana I´m not there a za hlavní ženskou roli v historickém kostýmním velkofilmu Alžběta: Zlatý věk. Blanchettová už doma Oscara má za vedlejší roli ve snímku Letec.

Královna Blanchettová

Naopak hvězda Pokání Keira Knightleyová se satisfakce nedočkala, přestože ji kritika chválí; nominaci má jen kolegyně Saoirse Ronanová, která se objevuje v první části filmu.

Ani Knighleyové herecký partner, nadaný James McAvoy, se nedočkal. Pokání má nicnéně sedm nominací, soutěží v nejdůležitější kategorii Nejlepší film a má (pochopitelně) nominace za kostýmy, výpravu, kameru a hudbu.

Johnny Depp a Helena Bonham Carterová ve filmu Sweeney Todd
Johnny Depp a Helena Bonham Carterová ve filmu Sweeney Todd | Foto: Aktuálně.cz

Mezi herečky v hlavní roli se dostala i Francouzka Marion Cotillardová za ztvárnění slavné šansoniérky v životopisném filmu Edith Piaf.

Zatímco Oscary z přecházejících let dávaly přednost asijským a latinoamerickým snímkům, které vytáhly z cizojazyčné kategorie, letos je v kursu Francie. Kromě Edith Piaf to potvrzuje i zmiňovaný Skafandr a motýl a mezi animovanými filmy převod komiksu Persepolis.

V dalších kategoriích nejsou žádná větší překvapení; ani ostatní nominovaní v hlavních kategoriích ostatně nemají příliš mnoho šancí - jako třeba jinak výtečný Viggo Mortensen v gangsterce Východní přísliby.

O Oscara bojuje Izrael

Nominace na jubilejní osmdesáté ceny ve čtyřiadvaceti kategoriích byly vyhlášeny v Los Angeles.

V pětici uchazečů na nejlepší cizojazyčný film, která vznikla ze širší devítičlenné nominace, je rakouský snímek Ďáblova dílna líčící příběh padělatelské dílny v koncentračním táboře a natočený podle knížky českého autora Adolfa Burgera.

Ellen Page ve filmu Juno
Ellen Page ve filmu Juno | Foto: Aktuálně.cz

Soupeřit s ním bude snímek Katyň režiséra Andrzeje Wajdy, válečný snímek Beaufort izraelského režiséra Josepha Cedara, ruský film 12 a kazachstánský Mongol.

Paradoxem letošních Oscarů je nominace nechutné komedie Norbit s Eddiem Murphym v hlavní sedmiroli v kategorii nejlepší masky pro zasloužilého výtvarníka Ricka Bakera.

 

Norbit totiž den předtím získal nejvíc nominací coby nejhorší film na Zlatých malinách, satirické anticeně, jež tradičně předchází Oscarům.

 

Co bude na pódiu

Stejně jako otázka, kdo nakonec zlaté sošky převezme, se letos probírá otázka, jak to bude 24. února vypadat. Stávka scenáristů trvá už 11 týdnů a pořadatele Zlatých Glóbů donutila změnit ceremoniál na tiskovou konferenci.

Pro vyhlašování Oscarů v přímém přenosu, které přijde na řadu za měsíc, 24. února, zatím nemá kdo napsat scénář.

Pokud bude stávka dále trvat, je pravděpodobné, že by na udílení nepřišly ze solidarity ani herecké hvězdy, čímž by show pozbyla lesku, zisku z televizních reklam i marketingového účinku vítězných filmů. 

Jednání by mohla odblokovat dohoda velkých hollywoodských studií s režiséry z minulého týdne.

 

Právě se děje

Další zprávy