Češi si vyžádali kapitána Kirka. Forum Karlín přesouvá besedu s Shatnerem

ČTK Kultura ČTK, Kultura
8. 8. 2020 17:00
Promítání filmu Star Trek II: Khanův hněv spojené s návštěvou herce Williama Shatnera se v pražském Foru Karlín uskuteční 23. března 2021. Diváci snímek uvidí na velkém plátně, poté bude následovat diskuse s představitelem kapitána Jamese T. Kirka Shatnerem, který den předtím oslaví 90. narozeniny.
William Shatner oslaví 90. narozeniny 22. března 2021. Den nato vystoupí v Praze.
William Shatner oslaví 90. narozeniny 22. března 2021. Den nato vystoupí v Praze. | Foto: ČTK/APInvision

Akce se původně měla konat již letos v březnu, kvůli pandemii koronaviru však byla zrušena a pořadatelé vraceli vstupné.

"Na základě masivní vlny žádostí od fanoušků a zájmu o uvedení této akce se pořadatelům podařilo vyjednat se zahraniční produkcí pana Shatnera nový termín," vysvětluje Vlaďka Zahradníková ze společnosti JV Classics.

Podle ní hodlá Shatner "s diváky sdílet fascinující a vtipné příběhy ze své více než padesátileté úspěšné herecké, producentské, režisérské, ale i spisovatelské kariéry". Návštěvníci dostanou možnost mu na závěr položit otázky.

Film Star Trek II: Khanův hněv bude uveden v původním znění s titulky, talkshow má být tlumočena do češtiny. Shatner se současnou show dva roky objížděl Spojené státy a sklízel úspěch u diváků i kritiků. "Herec se svezl na aktuálním trendu, jehož prostřednictvím zábavní průmysl dovede i v době internetových videoték vydělat peníze na klasických filmech. Dnes je buď naživo doprovází symfonický orchestr, nebo osobně uvádí celebrita," napsaly Hospodářské noviny, podle nichž jít do Fora Karlín na herce, nikoliv koncert, není o tolik jiné, než když hollywoodské hvězdy na festivalu v Karlových Varech uvádí své nejznámější filmy.

Postava Jamese T. Kirka v podání kanadského herce a držitele cen Emmy, Saturn a Zlatého glóbu Shatnera představuje poctivého, statečného a spravedlivého kapitána vesmírné lodi USS Enterprise, hrdého občana Spojené federace planet. Jeho nejbližšími spolupracovníky a zároveň přáteli jsou velící důstojník Spock z planety Vulkán a doktor Leonard McCoy.

Americký sci-fi film Star Trek II: Khanův hněv natočil režisér Nicholas Meyer, do kin byl uveden roku 1982 a s rozpočtem 11,2 milionu dolarů celosvětově utržil 97 milionů dolarů. Dva roky nato na něj navázalo celovečerní pokračování Star Trek III: Pátrání po Spockovi.

Film Star Trek II: Khanův hněv bude ve Foru Karlín uveden s českými titulky. | Video: Paramount Pictures

William Shatner, který má své místo na Kanadském chodníku slávy v Torontu i na Hollywoodském chodníku slávy, se narodil 22. března 1931 v kanadském Montréalu. Kapitána Kirka hrál poprvé roku 1966 hned v původním televizním seriálu Star Trek.

K němu postupně přibylo sedm dalších, animovaný seriál a 13 celovečerních filmů, přičemž dnes patří Star Trek s celkovými tržbami v přepočtu 227 miliard korun k nejúspěšnějším filmovým značkám všech dob.

Kromě seriálu Star Trek účinkoval Shatner také v sedmi navazujících celovečerních titulech. Jeden z nich, Star Trek V: Nejzazší hranice, zároveň i režíroval. "Ze Star Treku se stal fenomén. Ale proč? To nikdo neví. Ať producenti přijdou s jakýmkoliv nápadem, fanoušci ho vždycky přijmou. Je to jako nějaký zvláštní živočišný druh," řekl Shatner Hospodářským novinám.

Shatner začínal v divadle jako herec většinou shakespearovských rolí, účinkoval také na Broadwayi. Přestože je známý především díky postavě kapitána Kirka, prestižní Zlatý glóbus získal za roli právníka Dennyho Cranea v seriálu Kauzy z Bostonu.

 

Právě se děje

Další zprávy