Češi nejsou srabi. Film Smrtihlav o atentátu na Heydricha doprovodí obří graffiti

Hana Slívová Hana Slívová
31. 5. 2017 16:26
Celovečerní film Smrtihlav o atentátu na Reinharda Heydricha, který francouzský režisér Cédric Jimenez natočil podle knihy HHhH a který jde do kin 8. června, uvedou dvě akce: malba velkého graffiti na téma Češi nejsou srabi a návštěva běžně nepřístupných prostor kostela svatého Cyrila a Metoděje, kam se ukryli atentátníci Josef Gabčík a Jan Kubiš.
Ukázka z filmu Smrtihlav.
Ukázka z filmu Smrtihlav. | Foto: Bontonfilm

Projekt Praha neznámá, který organizuje komentované procházky po Praze, uspořádá v pondělí 5. června speciální návštěvu krypty kostela svatého Cyrila a Metoděje v Reslově ulici.

U příležitosti premiéry filmu Smrtihlav o životě a smrti zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha (1904 až 1942) zavede návštěvníky do běžně nepřístupných prostor s viditelnými stopami kulek z tvrdého válečného boje, který v kostele vedli v červnu roku 1942 proti přesile Němců členové československé exilové armády Josef Gabčík a Jan Kubiš spolu s dalšími parašutisty.

O den dříve, 4. června, se na pražském Těšnově sejdou tvůrci graffiti, kteří na ploše 60 metrů čtverečních vytvoří graffiti a nápisy vycházející z přesvědčení, že Češi nejsou srabi. Chtějí si tak připomenout i osudy lidí, kteří parašutistům pomáhali a přišli kvůli tomu o život.

Snímek francouzského režiséra Cédrica Jimeneze Smrtihlav vznikl podle knihy HHhH Laurenta Bineta. Hlavní roli Heydricha si ve filmu zahrál Jason Clarke, jeho ženu pak ztvárnila Rosamund Pikeová. V dalších rolích se představí Mia Wasikowska, Jack O´Connell, Jack Reynor a Stephen Graham.

Nový film o atentátu na Heydricha. Smrtihlav slibuje výpravnou podívanou | Video: Bontonfilm
 

Právě se děje

Další zprávy