Césara za francouzský film roku má favorizovaný Prorok

Kultura ČTK Kultura, ČTK
28. 2. 2010 11:00
Nejlepším herceem je hvězda filmu Tahar Rahim
Foto: Aktuálně.cz

Paříž - Cenu César za nejlepší francouzský film uplynulého roku získal na slavnostním udílení filmových cen v pařížském divadle Châtelet favorizovaný snímek Prorok Jacquesa Audiarda.

Film nasbíral celkem 13 nominací a devět z nich proměnil. Je to už deváté významné ocenění pro francouzský film včetně Velké ceny poroty z loňského Cannes; naposledy minulý týden získal Prorok jako nejlepší neanglicky mluvený film britskou filmovou cenu BAFTA. Spolu s Hanekeho Bílou stuhou je také největším favoritem na zisk Oscara v kategorii cizojazyčného filmu.

Čtěte také:
Prorok je z nové generace kriminálníků-outsiderů
Recenze: Prorok vede dvojí život v labyrintu brutality

Foto: Aktuálně.cz

Césara za nejlepší mužskou roli získal osmadvacetiletý Tahar Rahim, který ve filmu Prorok ztvárnil postavu mladého kriminálníka. Ztělesnil devatenáctiletého Malika odsouzeného na šest let do vězení, kde se učí přežít v násilnickém, mafií ovládaném prostředí.

Snímek je zasazený do realistického prostředí, nicméně líčí spíše žánrový příběh vězeňského eléva, který slouží korsickému bosovi, až se v jeho stínu postupně sám vypracuje v kriminálnické hierarchii. Za ztvárnění starého mafiánského šéfa dostal cenu Niels Arestrup.

Hlavní hrdina je maghrebského původu, autoři však odmítají, že jde zároveň o komentář k sociální situaci mladých imigrantů z tzv. citlivých předměstí.

Foto: Aktuálně.cz

"Je to příběh někoho, kdo na začátku není ničím - a teprve ve vězení projde svou školou života. Když zabije, tak proto, že nemá jinou volbu. Kdyby to neudělal, skončil by sám. On je prorokem nové generace kriminálníků, outsiderů, kteří se dostanou za mříže poté, co někde plácnou policistu. A teprve mezi vězni se z nich stanou opravdoví zločinci, jsou naverbováni do mafie. Nemá to nic společného s životem lidí na předměstí," řekl loni na podzim na Festivalu francouzského filmu herci Tahar Rahim a Adel Bencherif.

Césary jsou někdy škodolibě označovány za glamour večírek, kde se odměňují artové filmy, na které nikdo nechodí. Ale právě Prorok zaznamenal v kinech velký komerční úspěch. Francie loni zanamenala největší návštěvnost od roku 1982: prodalo se přes 200 milionů lístků a domácí tvorba si z toho vzala 37 procent.

Jako nejlepší ženský výkon ocenili porotci Césara čtyřiapadesátiletou Isabelle Adjaniovou za roli ve francouzsko-belgickém snímku La journée de la jupe Jeana-Paula Lilienfelda.

V kategorii zahraničních filmů zvítězil snímek Gran Torino amerického herce a režiséra Clinta Eastwooda, který tak porazil mimo jiné Avatara svého krajana Jamese Camerona.

Cenu v Paříži za Eastwooda převzal jeho syn, jazzový muzikant Kyle Eastwood, který složil hudbu pro několik filmů svého otce včetně oceněného snímku.

 

Právě se děje

Další zprávy