Červený koberec ke Zlatému medvědovi

ČTK, kul
10. 2. 2006 0:00
Berlín - V německé metropoli začal první z velkých filmových festivalů roku. Na červeném koberci, jak se sluší.

Šestapadesátý ročník Berlinale potrvá do 19. února a předvede přes 396 filmů z 56 zemí. O hlavní cenu - sošku Zlatého medvěda - se utká 19 snímků, mezinárodní porotě předsedá legenda stříbrného plátna, Britka Charlotte Ramplingová.

Předsedkyně poroty Berlinale, herečka Charlotte Ramplingová
Předsedkyně poroty Berlinale, herečka Charlotte Ramplingová | Foto: ČTK

Ani mokrý padající sníh neodradil včera večer na 2000 fanoušků od tlačenice za zábranami u červeného koberce, aby alespoň zahlédli některou z filmových hvězd přicházejících na slavnostní zahájení. Tou největší byla americká herečka Sigourney Weaverová.

"Učila jsem se znovu hrát," řekla o své zkušenosti s natáčením křehkého britsko-kanadského snímku Marka Evanse Snow Cake, který Berlinale zahájil.

Ztvárnila v něm autistku, která se pomalu sblíží s mužem, jenž jí přinesl zprávu o smrti její dcery. "Není to film o autistce, ale o svéhlavé osobnosti, která má i artistickou stránku," míní Weaverová.
 
Její protihráč, renomovaný britský herec Alan Rickman, s ní ochotně pózoval v německé metropoli fotografům. "Tenhle film je dárek. Vlastně jsem nemusel vůbec hrát, mohl jsem jen být takový, jaký jsem," prohlásil poté.

Sigourney Weaverová a Alan Rickman představili film Snow Cake, který zahájil Berlinale
Sigourney Weaverová a Alan Rickman představili film Snow Cake, který zahájil Berlinale | Foto: ČTK

Berlinale mělo vždycky pověst festivalu otevřeného politicky zaměřeným filmům, jež se pojila s historií Berlína jako rozděleného města.

I letošní ročník tomu dostál; je ještě političtější než jindy. Uvede například snímek The Road to Guantanamo, oceňovaný americký thriller Syriana s Georgem Clooneym o korupci v mezinárodním obchodu s ropou, nebo dva íránské snímky. Sekce Retrospektiva bude "glamour" a zavzpomíná na filmové divy 50. let uplynulého století.

Česko - tradičně - nesoutěží. Bude mít na Berlinale stánek s prezentací karlovarského festivalu, propagovat bude i přehlídku filmů pro děti a mládež ve Zlíně. České filmové centrum bude nabízet na odborném filmovém trhu českou kinematografii. Právě část týkající se filmového trhu letos ředitel festivalu Dieter Kosslick výrazně rozšířil.

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy