Černý Bush a Gondry si udělali radost

Jan Pomuk Štěpánek
20. 9. 2006 0:00
Recenze - Slavný americký komik Dave Chappelle uspořádal velký hiphopový mejdan a neméně slavný režisér Michel Gondry ho zvěčnil.
Block Party, foto z filmu
Block Party, foto z filmu | Foto: Blue Sky Film

S nápadem udělat koncert podle svých představ se prý Chappelle Gondrymu svěřil v létě 2004 při cestě autobusem. Režisér ho přesvědčil, aby upustil z  plánu uspořádat ho v Central Parku a přesunul stylový hiphopový dýchánek do charismatického Brooklynu.

O pár měsíců později už na rohu jindy líných ulic stavěly desítky lidí pódium, na kterém se měl odehrát jeden z nejzajímavějších hiphopových koncertů všech dob. Chappellovo pozvání přijala velká jména současného hip hopu: Mos Def, Kanye West nebo neosoulové divy Erykah Badu a Jill Scott; kvůli koncertu se po sedmi letech dali dohromady i rozhádaní The Fugees. Jeho přípravy, průběh i zákulisí sledoval početný štáb režiséra Gondryho.

Autor oficiálně nejoceňovanějšího reklamního spotu všech dob (pro Levi´s) má na kontě například geniální snímek Věčný svit neposkvrněné mysli, který natočil spolu se scénáristou Charlie Kaufmannem. K hudbě má ale pořád blíž než k Hollywoodu -dlouhá léta točil klipy pro taková jména jako Björk, Daft Punk, Radiohead nebo Masive Attack.

Tentokrát musela projít zkouškou profesionality jeho zdrženlivost. Nemohl se pustit do oblíbených vizuálních hrátek, v Bloc Party nehledejme typické naivně snové výjevy ani zálibu v surrealismu. Gondry předvedl hru na dokumentaristu čistě: film nestojí a nepadá s jeho  vypravěčskými schopnostmi, ale s osobností Davea Chappella.

U nás je téměř neznámý, ale v USA si svérázný komik užívá hvězdného statusu. Film jej představuje coby neutuchajícím espritem poháněného showmana, který je vždy středem pozornosti a baví se tím, že od něj všichni očekávají všechno možné kromě normality.

Bez něho by se Block Party nejenže neuskutečnila, ale film by ztratil drtivou část kouzla a těžko by mohl aspirovat na něco víc než "jen" na hudební dokument. Chappelle je ústředním pojítkem všeho, co se na plátně děje. Pokud zrovna nesledujete vystoupení, poskakuje komik před kamerou a chrlí více či méně vtipné bonmoty.

Sledujeme ho také na cestě po Americe, kdy rozdává lidem volné vstupenky i poukázky na autobus a ubytování. Jindy zpovídá dva obskurní zestárlé hipíky před domem, u něhož se bude party konat. Ve škole, která nabídla producentům zázemí, se pak Chappelle prodírá houfy dětí, učí je kulečník a pozdrav "Dobrý den, černý pane Georgi Bushi".

Film zároveň rozkrývá atmosféru Brooklynu - místa, kam se běžně Francouz s kamerou neodváží - a na drobnostech ukazuje každodennost čtvrti, která žije vlastním (houpavým) tempem. Přitom nespadá do škatulky sociálně angažovaného dokumentárního manifestu.

Block Party, foto z filmu
Block Party, foto z filmu | Foto: Blue Sky Film

Gondry se snaží opatrně kličkovat mezi často ostře vyhraněnými postoji místních obyvatel i vystupujících. Od mírových výzev Wycleffa se po škále názorů dostáváme až k  militantním názorům vyzývajících k ozbrojenému odporu proti "bílým teroristům".

Těžko na Block Party cokoliv hodnotit. Pokud máte rádi hip hop, neodtrhente od plátna oči. V opačném případě si film asi příliš neužijete. V české distribuci to tudíž bude Block Party mít zatraceně těžké.

Snímek plný hip hopu od režiséra, kterého zatím znají spíše znalci hudby, jež většinu Čechů rovněž míjí, v hlavní roli s černošským komikem, který tu nikomu nic neříká? To je od distribuční společnosti Blue Sky Film skoro provokativní drzost. Nicméně sympatická, taková hiphopová...

Dave Chappelle's Block Party, USA 2005. Režie Michel Gondry, scénář Dave Chappelle, kamera Ellen Kuras, hrají Dave Chappelle, Mos Def, Lauryn Hill, Wyclef Jean, Erykah Badu a další. 103 minut, distribuce Blue Sky Film.

 

Právě se děje

Další zprávy