Černobílý Řek Zorba působí jako barevná terapie

Michal Šobr
25. 3. 2011 14:20
25. 3. - Na DVD vychází přepis Kazantzakisova románu
Foto: Aktuálně.cz

DVD - Člověk musí být trochu šílený, aby dokázal zpřetrhat řetězy a byl svobodný. Musí milovat pohromy a netruchlit nad mrtvými, dokud může se zavřenýma očima zpívat a tančit mezi živými - neboť tanec zastavuje bolest.

Lidi rozděluje na dobré a špatné a nerad pokouší trpělivost Boha přejícího lásce, takže vleze vždy ochotně ženě do postele, když ho zavolá. Neboť když spí žena sama, je to hanba všech mužských, což platí minimálně na ostrově Kréta i přilehlých souostrovích.

Takový člověk, jenž přijímá život v jeho kráse i bolesti, pudově ví, že nám Spasitel dal ruce proto, abychom brali, a tak bere všechno co je na dosah. A také ví, že život - na rozdíl od smrti - to jsou potíže. A je šťastný, že je má, protože tím se utvrzuje že naplno žije.

Čiré jako Egejské moře a neotřesitelné jako Olymp jsou tyhle pravdy zemitého Řeka Alexise Zorby, který jednoho deštivého dne řekl v přístavní čekárně anglickému spisovateli Basilovi osudovou větu: „Líbíte se mi, vezměte mě sebou." Zaskočený intelektuál Basil, který se vydal na Krétu postarat o své dědictví, souhlasil; a v onu osudovou chvíli netušil, že i když z majetku možná zbudou jen trosky, přesto odjede o mnoho bohatší než kdy před tím.

Foto: Aktuálně.cz
Foto: Aktuálně.cz

Spisovatel Nikos Kazantzakis - jehož náhrobek zdobí výmluvně „zorbovský" epitaf - „V nic nedoufám. Ničeho se nebojím. Jsem svobodný." - se na Krétě narodil. A možná proto je jeho románová předloha k tomuto filmu tak osobitá, pravdivá a sugestivní. Filmový přepis režiséra Michaela Kakojannise, který je ozdoben Oscary pro nejlepší kameru, výpravu a herečku ve vedlejší roli, působí jako terapie.

Byl pořízen za méně než milion dolarů a je to film neuvěřitelně barevný, jakkoli je natočen černobíle. Famózní Antony Quinn ve svém životním výkonu - který je protipólem drsňáka Zampana z Felliniho Silnice - táhne nahoru projev o mnoho subtilnějšího Alana Batese.

Jejich protějškem je ústřední ženský tandem tvořený uvadající Lilou Kedrovou, zraňovanou obětí své touhy po lásce, a velkou, krásnou a divokou vdovou Irene Papasovou, která občas hledá svého kozla, jakoby jich neměla kolem sebe celé stádo.

Řek Zorba je oslovující a silný, protože jednoduše vyprávěný příběh přinášející výmluvné obrazy obyčejného života. Jako je postel s mrtvou ve vyrabovaném domě; jako sirtaki, které na hudbu Mikise Theodorakise tančí na pláži charismatický pár Quinn - Bates;  jako mužská ruka na ženských ňadrech, která způsobí, že ti dají všechno, co mají.

To láká k vyzkoušení. Kdybyste tak náhodou zdědili lignitový důl na Krétě, rozjeďte se tam. Třeba ho také potkáte.

 

Právě se děje

Další zprávy