Černá labuť kraluje nezávislým cenám Spirit Awards

Pavel Kroulík
27. 2. 2011 12:43
Na pláži dostala ceny Portmanová i Aronofsky
Foto: Reuters

Los Angeles - Baletní drama Černá labuť ovládlo letošní ročník nezávislých filmových cen Spirit Awards. Snímek v sobotu získal čtyři trofeje včetně nejlepšího filmu a nejlepší režie pro Darena Aronofského, který už dostal stejnou cenu před dvěma lety za Wrestlera.

Ocenění si z pláže v Santa Monice odnesla i představitelka hlavní role Natalie Portmanová. V Černé labuti hraje baletku toužící dosáhnout dokonalosti, kterou postupně začne stravovat paranoia. Za svůj výkon dostala Zlatý glóbus a je považována hlavní favoritku při vyhlašování Oscarů, kteří se budou předávat v Los Angeles v noci na pondělí. V nich je mírným favoritem i Matthew Libatique, který dostal Spirit Award za kameru k Labuti.

Foto: Reuters

Jen dvě ze sedmi nominací - což byl nejvyšší počet letošního ročníku - získal nakonec film Winter's Bone (Zmrzlá kost). Dale Dickeyová byla vyhlášena jako nejlepší herečka ve vedlejší roli, John Hawkes jako nejlepší herec ve vedlejší roli. Naopak v hlavní roli propadla Jennifer Lawrenceová, na Oscarech možná soupeřka Portmanové.

Cena za nejlepší mužský výkon v hlavní roli putuje k Jamesi Francovi. Herec - který bude nedělní Oscary spolumoderovat - ji získal za film 127 hodin. V něm ztvárnil horolezce, kterého balvan uvězní v úzké rozsedlině a který si kvůli záchraně života sám amputuje ruku.

„Lesbický" snímek Děcka jsou  pohodě proměnil jen jednu zpěti nominací - za scénář pro režisérku snímku Lisu Cholodenko a Stuarta Blumberga.

Favorit Oscarů, britská Králova řeč, je nejlepším zahraničním snímkem. Nejlepším nezávislým dokumentem je debut street artisty Banksyho Exit through the Gift Shop, který soutěží i na Oscarech. Otázka, zda by se umělec, který si hlídá anonymitu, objevil na pódiu při přebírání zlaté sošky, zůstala nezodpovězena. Pro cenu si přišel jeden z aktérů filmu Thierry Ghetta. 

Foto: Reuters

Spirit Awards uděluje americká organizace podporující nezávislou filmovou tvorbu Film Independent. Náklady nominovaných filmů nesmí přesáhnout 20 milionů dolarů. Aspoň týden musí snímky běžet v kinech nebo mít za sebou účast na prestižních festivalech. Stopáž musí být nejméně 70 minut.

Další podmínkou nominace je jedinečná vize, originální a provokativní námět a také to, aby díla byla natočena mimo velká hollywoodská studia, i když mohou vzniknout v jejich specializovaných divizích.

Na rozdíl od Oscarů nebo Zlatých globů se Spirit Awards udělují v neformálním prostředí a uvolněné atmosféře. Loni se slavnostní ceremonie konala na střeše garáží v centru Los Angeles, letos se vrátila na tradiční místo - pláž v Santa Monice.

Ceny jsou označovány za nezávislé nebo umělecké Oscary. S výjimkou komedie Greenberg s Benem Stillerem v hlavní roli však snímky nominované na Spirit Award v hlavní kategorii bojují na letošních Oscarech o zlatou sošku za nejlepší snímek.

Potvrzuje to,  že oscarová akademie se snaží ukázat dobrý rozhled a v nominacích (které byly rozšířeny na deset titulů) chce pokrýt celé spektrum filmů. Od těch nezávislých přes tradiční "quality films" až po komerční hity, které zaručí sledovanost přímého přenosu.

Ale zároveň to můžeme brát i jako důkaz, že nezávislé filmy se často přesouvají do kategorie „kvalitní komerční film pro širší publikum" a studia je vyrábějí jako dobrý doplněk k portfoliu svých megahitů, na které chodí hlavně mladší publikum.

 

Právě se děje

Další zprávy