Co čekat v noci na Oscarech? Méně žertů, koncert Queen a žádného moderátora

Reuters Kultura Reuters, Kultura
Aktualizováno 24. 2. 2019 20:00
Noční předávání filmových cen Oscar se obejde bez moderátora a jeho tradičního úvodního monologu, v němž vždy zesměšňoval celebrity i politiky.
Soška Ceny Akademie nazývaná Oscar, tedy ocenění americké Akademie filmového umění a věd.
Soška Ceny Akademie nazývaná Oscar, tedy ocenění americké Akademie filmového umění a věd. | Foto: Reuters

V době, kdy se snaží získat zpět přízeň televizního publika, Oscaři vsadí na hudbu. V průběhu ceremoniálu, který v noci z neděle na pondělí od 2:00 ráno odvysílá kanál ČT2, vystoupí rocková kapela Queen, popová zpěvačka Lady Gaga a sošku pro nejlepší film mohou získat hned dva muzikály.

Jedním z nich je Bohemian Rhapsody, které vypráví o životě zpěváka Freddieho Mercuryho z Queen. Ten sice zemřel roku 1991, jeho spoluhráči, kytarista Brian May a bubeník Roger Taylor, ale stále vystupují. Udělají to také na Grammy, kde před kamerami doprovodí zpěváka a někdejší hvězdu pěvecké soutěže American Idol Adama Lamberta. Toho ze společných koncertů s Queen zná i české publikum.

Film Bohemian Rhapsody celosvětově utržil přes 854 milionů dolarů a stal se komerčně nejúspěšnějším hudebním životopisným filmem všech dob. Snímek pokořil rekordy také v Česku, kde s historicky nejvyššími tržbami 222,6 milionu korun překonal i trikové sci-fi Avatar z roku 2009.

Akademie filmového umění a věd, která Oscary uděluje, zatím potvrdila, že na něm nedělním ceremoniálu vystoupí herečky Bette Midlerová, Jennifer Hudsonová a Jennifer Lopezová nebo producent Pharrell Williams.

Mezi dalšími oznámenými hosty jsou představitel filmového Jamese Bonda Daniel Craig, tenistka Serena Williamsová, herec Chadwick Boseman z nominovaného filmu Black Panther nebo komičky Tina Feyová a Amy Poehlerová.

Ceremoniál, který je největší oslavou kinematografie v USA, poprvé po třiceti letech nebude mít moderátora. Akademici pro tuto roli nejprve vybrali komika Kevina Harta, ten svou účast ale v prosinci odvolal poté, co byl konfrontován se svými staršími homofobními tweety.

"Hollywoodu vždy nejvíc záleželo na napětí," podotýká Tom O'Neil, který o amerických filmových cenách píše na specializovaný web Goldderby.com.

Jasné také je, že nedělní udílení Oscarů nebude kratší než dřív. Televizní společnost ABC, která přenos organizuje, chtěla původně délku oscarového večera stáhnout pod tři hodiny.

Toho by prý ale docílila jen v případě, kdy by byly čtyři ze 24 sošek předány mimo kamery, tedy během přestávky na televizní reklamu. Po protestech ze strany režisérů či kameramanů, že sošky za střih, kameru či make-up nelze z přenosu vynechat, protože jsou pro kinematografii stěžejní, akademici od tohoto nápadu upustili. Ceny Oscar byly bez moderátora naposledy předány roku 1989.

Tehdy přenos začal jedenáctiminutovým hudebním číslem, v němž vystoupili herec Rob Lowe a herečka převlečená za Sněhurku. Jejich vystoupení vyvolalo silnou kritiku.

Vloni sledovanost Oscarů klesla na historické minimum 26,5 milionu diváků, což by producenti neradi zopakovali. Do přenosu proto například zaangažovali co nejvíc z těch, kdo byli nominována na Oscara za nejlepší píseň.

Lady Gaga s hercem a režisérem Bradleym Cooperem naživo zazpívá duet Shallow z nominovaného snímku Zrodila se hvězda. Jennifer Hudsonová se má ujmout skladby Fight z dokumentárního filmu RBG, jenž vypráví o životě členky Nejvyššího soudu USA Ruth Bader Ginsburgové.

Bette Midlerová před kamerami zapěje píseň The Place Where Lost Things Go, která zazněla v nedávném muzikálu Mary Poppins se vrací. A skladbu When a Cowboy Trades His Spurs for Wings naživo uvede country duo zpěvačky Gillian Welchové a Davida Rawlingse.

"V tomto ohledu může účast hvězd Oscarům pomoci," myslí si kritička Alison Willmoreová ze serveru BuzzFeed News. "Lady Gaga je hudební superstar. Klidně se může stát, že její skalní fanoušci si přenos zapnou jen kvůli ní," dodává.

Naopak dosud organizátoři nepotvrdili, zda Kendrick Lamar naživo zarapuje svůj na Oscara nominovaný track All the Stars ze superhrdinského filmu Black Panther.

Deník New York Times napsal, že v průběhu oscarového večera také vystoupí osm osobností ze světa mimo showbyznys. Každá pohovoří o tom, co pro ni znamená snímek nominovaný na Oscara pro nejlepší film. Jednou z těchto celebrit bude tenistka Serena Williamsová.

Oproti minulým rokům naopak mají chybět zpestřující scénky mezi předáváním jednotlivých sošek. V minulosti v nich hollywoodské hvězdy překvapovaly turisty na okružní jízdě po městě nebo si objednaly pizzu a poslíčka poté ukázali kamerám.

"Tyto pasáže mi chybět nebudou. Právě kvůli nim ceremoniál často působí, že je tak dlouhý. Bez nich a bez moderátora se to možná nebude tak táhnout," uzavírá Alison Willmoreová ze serveru BuzzFeed News.

VIDEO: Jeden z favoritů letošních Oscarů, mexické drama Roma.  

Mexické drama Roma získalo 10 nominací. Poprvé o Oscara usiluje titul internetové videotéky | Video: Netflix
 

Právě se děje

Další zprávy