Ceny české filmové kritiky uvede Ondřej Vetchý

ČTK ČTK
13. 12. 2011 8:57
Předávat se budou 14. ledna v SaSaZu, odvysílá je ČT 2
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ondřej Vetchý bude moderátorem slavnostního vyhlášení výsledků druhého ročníku Cen české filmové kritiky, které se uskuteční v sobotu 14. ledna v pražském klubu SaSaZu. V přímém přenosu je odvysílá Česká televize na programu ČT 2.

"Kritici jsou lidé, kteří obvykle stojí na druhé straně a hodnotí naši práci. Většinu kritiků znám pouze skrze novinový papír. Nyní se uvidíme tváří v tvář, uvidím konkrétní lidi - a to je mi sympatické," komentoval tento úkol populární herec.

Ceny vítězům předají přední osobnosti: nejlepší film odmění umělecká poradkyně MFF Karlovy Vary Eva Zaoralová, cenu za nejlepší scénář předá Zdeněk Svěrák, cenu pro nejlepší hudbu Petr Hapka a vítěz jedné z hereckých kategorií přebere ocenění z rukou Lubomíra Lipského.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Porota složená z předních domácích filmových kritiků a publicistů bude ve dvoukolovém hlasování hodnotit 25 hraných a 21 dokumentárních celovečerních filmů uvedených premiérově do kin v tomto roce. Podle ředitelky České filmové komory Heleny Uldrichové je cílem těchto ocenění upozornit především na zajímavé tituly a mimořádné výkony v jednotlivých hereckých či tvůrčích profesích, ale také vyzdvihnout nové talenty. Proto byla jako jedna z jedenácti kategorií zavedena Cena RWE pro objev roku.

Hlavní snahou prý bylo s využitím dobře fungujících zahraničních modelů jako například Zlatých Globů vytvořit nový prostor ke zviditelnění domácí filmové tvorby a diskusi o její kvalitě. "Nevytváříme konkurenci jiným anketám, chceme nabídnout alternativu. Ceny přinášejí jiný úhel pohledu na stav české kinematografie a věříme, že mohou přispět k sebereflexi české kinematografie i kritiky," dodala Uldrichová.

Členové České filmové a televizní akademie udělí České lvy tradičně v pražské Lucerně 3. března příštího roku už podevatenácté v přímém přenosu ČT1. Nominační večer se uskuteční 4. února 2012.

Česká filmová komora udělování cen organizačně zajišťuje. Více informací získají zájemci na adrese www.filmovakritika.cz.

Čtěte také:
České filmy si letos zaslouží i zavedení anticen
Pane Vachlere, vážně je podoba Českých lvů udržitelná?

 

Právě se děje

Další zprávy