Nejvyšší šance na ceny filmových kritiků mají Šarlatán a Krajina ve stínu

ČTK ČTK
6. 1. 2021 12:22
Historická dramata Krajina ve stínu a Šarlatán posbírala shodně po pěti nominacích na Ceny české filmové kritiky. Snímek V síti jako první dokument pronikl mezi nominované na nejlepší film.
Nejlepším hercem se může stát Ivan Trojan za roli léčitele v Šarlatánovi.
Nejlepším hercem se může stát Ivan Trojan za roli léčitele v Šarlatánovi. | Foto: CinemArt

V deseti kategoriích má šanci uspět 18 titulů, kritici jich posuzovali 40. Nominace na jedny z nejvýznamnějších zdejších filmových cen pořadatelé oznámili ve středu dopoledne. Výsledky zveřejní 6. února v pražském Divadle Archa.

Novou, desátou kategorií je od letoška ocenění pro nejlepší krátký film. Ceny tak reagují na rozkvět domácí krátkometrážní tvorby. České novináře upoutaly snímky Anatomie českého odpoledne od Adama Martince, hraný portrét české společnosti z letního koupaliště, originálně pojatý animovaný dokument o vnímání světa s ochromenou pamětí Mezery od Nory Štrbové a esej z místa opuštěného lidmi Pripyat Piano, který v Černobylu natočila Eliška Cílková.

Pět nominací má drama z pohraničního Vitorazska nazvané Krajina ve stínu, které natočil Bohdan Sláma, a Šarlatán, zatím poslední film Agnieszky Hollandové o přírodním léčiteli Janu Mikoláškovi. Těžištěm obou děl je turbulentní historie 20. století včetně života ve dvou totalitních systémech.

Šarlatána vyslali čeští filmoví akademici do boje o Oscara, s Nabarveným ptáčetem režiséra Václava Marhoula se také dostal do užšího výběru Evropských filmových cen.

V kategorii nejlepší film tyto dva snímky doplňuje dokument Barbory Chalupové a Víta Klusáka V síti, odkrývající praktiky on-line sexuálních predátorů. Všechny tři tituly získaly také nominaci za režii.

Za nejlepší herečky roku čeští kritici považují Annu Geislerovou, která hrála Olgu Havlovou ve snímku Slávka Horáka Havel, Jaroslavu Pokornou za ztvárnění léčitelky v Šarlatánovi a Magdalénu Borovou coby ženu smýkanou tragédiemi dějin ve filmu Krajina ve stínu.

Nejlepším hercem se může stát Ivan Trojan za roli léčitele v Šarlatánovi, Viktor Dvořák, který ztvárnil Václava Havla ve snímku Slávka Horáka Havel, anebo Jiří Mádl za rapera Plecha v novince Petra Zelenky Modelář.

Na cenu pro objev roku aspirují Jindřich Andrš, režisér dokumentu Nová šichta o horníkovi, který hledá nové životní uplatnění, Viera Čákanyová, autorka experimentálního dokumentu Frem natočeného v Antarktidě, a herec Cyril Dobrý, který se objevil v seriálu Viktora Tauše Zrádci.

Slavnostní večer Cen české filmové kritiky odvysílá 6. února v přímém přenosu stanice ČT art od 20.20 hodin. Ceny organizuje Sdružení českých filmových kritiků, na jeho webu budou dostupné výsledky hlasování kritiků.

Fila: Mladý Trojan si prošel peklem. V Šarlatánovi má emočně těžší roli než otec. | Video: Kamil Fila, Jakub Zuzánek
 

Právě se děje

Další zprávy