Cenu za Menzela v Berlíně převezme rakouský herec Simonischek. S režisérem hraje v Tlumočníkovi

ČTK ČTK
23. 2. 2018 9:59
Cenu Kamera Berlinale pro režiséra a herce Jiřího Menzela v pátek večer převezme rakouský herec Peter Simonischek, který si po jeho boku zahrál ve filmu Tlumočník. Uvedli to pořadatelé filmového festivalu Berlinale, podle nichž Menzelovi účast nedovolí zdravotní důvody. Režisér se zotavuje z potíží, které mu loni na podzim způsobila meningokoková nákaza. 
Jiří Menzel.
Jiří Menzel. | Foto: Ludvík Hradilek

Jedenasedmdesátiletý Peter Simonischek, kterého české publikum zná z dva roky staré komedie Toni Erdmann, ocenění převezme v den osmdesátých narozenin Jiřího Menzela a zároveň v den světové premiéry slovensko-česko-rakouského snímku Tlumočník. 

O českém režisérovi pořadatelé Berlinale prohlásili, že patří mezi mistry komedie a rozhodujícím způsobem utvářel českou novou vlnu. 

Menzel má v posledních měsících vážné zdravotní problémy. V listopadu prodělal náročnou operaci hlavy, podle manželky Olgy se jednalo o komplikace po těžké meningitidě. Od té doby je v péči specialistů nemocnice ve Střešovicích.

Berlinale již Jiřího Menzela ocenilo několikrát, poprvé v roce 1990, kdy Zlatého medvěda dostal jeho trezorový snímek Skřivánci na niti. Před jedenácti lety pak další hrabalovská adaptace Obsluhoval jsem anglického krále získala v Berlíně cenu FIPRESCI.

Ocenění si Menzel odvezl i z dalšího prestižního festivalu v italských Benátkách, kde mu v roce 1981 porota udělila zvláštní čestné uznání za snímek Postřižiny. V roce 1994 pak dostal za Život a neobyčejná dobrodružství vojáka Ivana Čonkina Zlatou medaili předsedy italského Senátu.

Patří také mezi pět českých režisérů, kteří získali Oscara. V roce 1968 - dva roky po snímku Obchod na korze dvojice Kadár-Klos - mu ho v kategorii pro nejlepší cizojazyčný film vynesl jeho celovečerní debut Ostře sledované vlaky. Podruhé měl Jiří Menzel ke zlaté sošce od americké filmové akademie blízko v roce 1987, kdy byl nominován film Vesničko má středisková.

 

Právě se děje

Další zprávy